Tandvärk
Tandvärk är en vanlig åkomma och drabbar de allra flesta. Varför tandvärk uppstår kan bero på många olika orsaker, men det är viktigt att tandvärken behandlas i tidigt skede för att undvika mer omfattande problematik.
Många har upplevt tandvärk, även om bakomliggande orsaker och symptom kan variera. Oftast är tandvärk ett tecken på att nerven i en tand har tagit skada.
Tandvärk drabbar de flesta och behöver inte vara farligt. Men om tandvärk lämnas obehandlat kan sjukdomsförloppet förvärras och leda till tandinfektion, inflammation, käkledsproblem och nervdöd. Därför är det viktigt att du tidigt uppsöker vård för att undvika permanenta skador på dina tänder.
Vad är tandvärk?
Att ha tandvärk innebär att din kropp försöker signalera att något inte står rätt till. Tandvärk i sig behöver inte vara farligt, men det som kan vara farligt är om det är en tandsjukdom som orsakar tandvärken. Dels för att sjukdomsförloppet kan förvärras och orsaka permanenta skador på dina tänder om det förblir obehandlat och dels för att det kan påverka din munhälsa negativt vilket i sin tur kan påverka din allmänhälsa. Om en tandinfektion exempelvis inte behandlas kan infektionen sprida sig i blodet och påverka hjärtat eller andra organ. Därför är det viktigt att du snabbt söker vård för tandvärk.
Orsaker till tandvärk
Du kan drabbas av tandvärk av flera anledningar. Nedan hittar du vanliga orsaker till tandvärk.
Karies
Karies, eller hål i tänderna, uppstår när skadliga bakterier i munnen kommer i kontakt med socker och utsätter dina tänder för syraangrepp. Mer omfattande kariesangrepp som når tandnerven kan göra väldigt ont och orsaka sprängande tandvärk. I vissa fall kan bakterierna svälta och dö ut, men tar de sig förbi tandens emalj kan tandskadan bli omfattande och leda till en pulserande eller huggande tandvärk. Om karies förblir obehandlat under en längre tid kan det leda till ruttna tänder. Tanden kan även bli inflammerad eller infekterad vilket innebär att det har kommit in bakterier djupt i tanden. En av de vanligaste tandinfektionerna är tandböld som ofta är ett resultat av obehandlad karies. Även pulpit är en vanlig tandinfektion som innebär att bakterier har nått pulpan, tandens innersta lager.
Lagning som lossnat
Om en tandlagning, exempelvis en fyllning, har lossnat kan det ge upphov till kraftiga ilningar som gör särskilt ont vid intag av kalla eller varma drycker då tandens inre del, dentinet, har blivit exponerad. Denna tandvävnad är mjukare och känsligare, vilket kan leda till kraftig tandvärk.
Inflammation i visdomstand
Visdomständerna kan vara extra svåra att rengöra ordentligt då de är placerade längst bak i tandraden. Därmed kan matrester och bakterier samlas där och orsaka en inflammation. Exempelvis kan en tandköttsinflammation vid en delvis frambruten visdomstand uppstå, även kallat perikoronit, vilket i sin tur kan orsaka kraftig tandvärk. Fortgår detta under en längre tid kan du få feber, värk och svårt att gapa.
Ilningar i tänderna
Om du har drabbats av ilningar i tänderna kan det vara ett tecken på att du har en underliggande sjukdom i munhålan eller att dina tänder har skadats. Exempelvis kan karies och sprickor i tänderna orsaka ilningar och tandvärk. Du kan även drabbas av ilningar om du har borstat tänderna på ett felaktigt sätt och drabbats av blottade tandhalsar.
När ska jag söka vård?
Misstänker du att du har karies, en trasig lagning, en inflammation i munnen eller intensiv tandvärk ska du inte vänta med att söka akut tandvård. Tandvärk som behandlas i ett tidigt stadie minskar risken för komplikationer och permanenta skador på dina tänder. Du bör även söka vård om du har tandvärk och feber.
Vi på Aqua Dental har öppet 365 dagar om året och har även slopat den traditionella jour- och helgtaxan. Ett besök hos oss kostar därmed lika mycket alla tider på dygnet, alla dagar i veckan. Har du tandvärk? Du kan boka en akuttid hos oss nedan.
Tandvärk på kvällen
Tandvärk beror ofta på ett tryck eller en inflammation i en tand. Det är vanligt att tandvärk känns mer intensivt på kvällen. Det beror på att du på kvällen ofta är sängliggande, vilket kan ge upphov till en mer intensiv tandvärk. Detta beror till stor del på blodfördelningen i kroppen då blodet i högre grad ansamlas i huvudet när vi lägger oss. Detta kan orsaka en djupare smärta och inflammation. För att minska på trycket så kan du försöka sova med huvudet upphöjt och använda dig av fler kuddar. Då kan symptomen avta till viss grad.
Så behandlas tandvärk
Hur tandvärk behandlas beror på vad det är som är orsaken bakom smärtan. Nedan hittar du flera behandlingar som kan vara lämpliga om du har tandvärk. Det som avgör vilken behandling som passar dig bäst är orsaken bakom din tandvärk.
- Rensning av en tandkanal
- Tandutdragning
- Tandlagning för att få bort bakterier
- Rengöring kring tandkött och inflammerad vävnad
- I svårare fall medicinering
För att bli av med långvarig smärta kan det behövas återkommande besök hos en tandläkare beroende på din tandhälsa, typ av tandvärk och typ av tandsjukdom. Vår ambition är alltid att du ska lämna vår klinik smärtfri.
Om du har en tandinfektion och det finns risk för att infektionen sprider sig kan du i enstaka fall få antibiotika. Du kan även få antibiotika om du har feber, en stor svullnad, upplever yrsel eller har haft kräkningar. De vanligaste behandlingarna för tandvärk är dock tandutdragning och rotfyllning.
Finns det någon huskur mot tandvärk?
Det du själv kan göra för att eventuellt lindra symptom och värk är att försöka förbättra din munhygien med hjälp av en noggrann munvårdsrutin. Borsta tänderna med fluortandkräm, använd tandtråd eller mellanrumsborstar för att få bort plack och matrester mellan tänderna. Om du har besvär med ilningar rekommenderas tillägg av i form av munskölj eller fluortabletter. Försök även hålla dig till en god kost och undvik småätande. Rådfråga gärna oss innan du bestämmer dig för att öka fluorintaget då detta främst sker på individuell rekommendation.
Vad ska man göra om man har tandvärk?
Smärtstillande läkemedel kan lindra dina symptom temporärt, men för att bli av med smärtan måste du komma underfund med vad som orsakar tandvärken. Det är inte en långsiktig lösning att ta smärtstillande. Anledningen till tandvärk måste fastställas av en tandläkare och åtgärdas för att du permanent ska bli av med smärtan. Sök dig till en tandvårdsklinik snarast och innan besöket kan följande metoder lindra värken tills att du får hjälp:
- Kall kompression mot smärtområdet kan ge god effekt mot tandvärk. Det gör att blodkärlen drar ihop sig, vilket minskar smärtan.
- Sköljning med saltvatten kan verka antibakteriellt och minska smärtan och inflammationen.
- Att sova upphöjt ger en annan blodfördelning och kan hjälpa mot tryck och tandvärken.
Vilka läkemedel hjälper mot tandvärk?
Om du har tandvärk kan du i förebyggande syfte ta receptfria värktabletter. Detta för att lindra värken fram tills att du får hjälp och en tid hos en tandläkare. I många fall hjälper en kombination av paracetamol och ibuprofen mot tandvärk, men detta rekommenderas enbart efter konsultation med en tandläkare. Mediciner bör inte tas utan hänsyn till övriga tillstånd och medicinering. Det är därför av stor vikt att du rådgör med en tandläkare, läkare eller apotekspersonal.
Kom ihåg att smärtstillande endast ska ses som en kortsiktig lösning för att lindra besvären. Har tandvärk väl uppstått är det en indikation på att något inte står rätt till i munnen. Därför bör du uppsök vård för att få en diagnos och behandling för att råda bot på problemet.
Pris för akut tandvård
Efter att en diagnos har fastställts kommer din tandläkare upprätta en behandlingsplan och ge dig ett kostnadsförslag både muntligt och skriftligt. I samråd görs därefter en behandling och eventuellt en ny tidsbokning för ytterligare besök.
Priset för akut tandvård beror därmed på vilken typ av behandling du behöver och hur omfattande problematiken är. Om du behöver en mer omfattande behandling kan ett återbesök vara nödvändigt och även det påverkar priset. Därför är det viktigt att du söker vård för tandvärk så fort som möjligt, det kan minska risken för mer omfattande och kostsamma behandlingar.
Behandlingsplanen bestäms utifrån dina personliga önskemål, behov och tandläkarens rekommendation. Innan en behandling av tandvärk påbörjas får du vanligtvis ett kostnadsförslag där du kan läsa “sjukdoms- eller smärtbehandling” som åtgärd. Dessa ska även ska stå med på kvittot om behandlingen utförs samma dag.
301 och 302 är de vanligaste åtgärdskoderna som tillämpas för en akut (mindre omfattande) behandling. Dessa koder kan användas vid exempelvis en lossad fyllning, spolning kring inflammerad och infekterad vävnad, behandling av ilande tandhalsar eller en mindre slipning. Åtgärd 303 kan användas om det är en omfattande behandling av tandvärken som är särskilt tidskrävande, till exempel om en tand har ett djup hål som påverkat tandnerven.
Är du intresserad av att boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.
Information om artikeln
Relaterat till tandvärk
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetala din tandvård
Hos oss på Aqua Dental kan du avbetala din tandvård. Vi erbjuder flera smidiga betalningslösningar. -
Onlinetandläkaren
Hos våra onlinetandläkare kan du snabbt få hjälp av en tandläkare i din mobil eller dator.