Tandlagning
Har du drabbats av karies eller har en gammal fyllning gått sönder? Då kan du vara i behov av en tandlagning.
Tandlagning är en effektiv metod för att behandla karies, skadade tänder eller ersätta tidigare tandlagningar som har gått sönder.
Med en tandlagning investerar du i din munhälsa och håller din mun och dina tänder friska. En tandlagning ger ett naturligt resultat och är en relativt snabb behandling.
Vad är en tandlagning?
Det finns huvudsakligen två typer av tandlagningsmetoder: tandkrona och tandfyllning. Vilken metod som används beror på hur omfattande skadan är och var den sitter. En tandkrona är en konstgjord tand som fästs över din befintliga tand medan en fyllning innebär att den befintliga tanden fylls med ett särskilt fyllningsmaterial, vanligtvis komposit.
Oftast är en krona aktuell om skadan är så passa omfattande att en tandlagning med fyllning inte kan genomföras. Om båda metoderna skulle vara aktuella kan du tillsammans med din tandläkare diskutera vilken tandlagning som är mest lämplig för dig.
När behövs en tandlagning?
En tandlagning kan vara nödvändig av olika anledningar men vanligtvis beror det på karies, tandskada eller att du har en tidigare tandlagning som har gått sönder. Men ibland kan även en tandlagning göras på grund av estetiska skäl och då är det tandlagningsmetoden tandkrona som används främst. Nedan hittar du flera tillstånd som behandlas med tandlagning.
Karies (hål i tänderna)
En av de vanligaste anledningarna till tandlagning är karies, även kallat hål i tänderna. Beroende på hur omfattande kariesangreppet är kan karies behandlas med både krona och fyllning. Obehandlad karies kan sprida sig och orsaka en tandinfektion i tandnerven, även kallat pulpit. I dessa fall är en tandlagning vanligtvis inte längre ett lämpligt alternativ utan då kan en rotfyllning vara nödvändigt istället och i värsta fall kan tanden behöva dras ut.
Tandskada
Tandlagning används också för att behandla sprickor eller mindre frakturer i tänderna. Beroende på hur omfattande tandskadan är och vilken typ av skada det är kan både fyllning och krona vara lämpliga alternativ. Om en bit av en tand har lossnat används vanligtvis metoden fyllning medan sprickor vanligtvis behandlas med rotfyllning och tandkrona.
Frätskador
Om dina tänder utsätts för regelbundna syraattacker kan frätskador på tänderna uppstå. Tandlagning i form av en krona kan vara en lämplig metod för att behandla frätskador. Det är dock skadans omfattning som avgör vilken typ av behandling som är mest lämplig.
Tandslitage
Om du har gnisslat eller pressat tänder, även kallat bruxism, under en längre tid kan dina tänder ha blivit utsatta för ett omfattande tandslitage. Beroende på hur omfattande tillståndet är kan bruxism behandlas på olika sätt men ibland kan en tandlagning vara en lämplig behandling. Då är oftast tandkronor den metod som används.
Trasig tandlagning
Om du har en tidigare tandlagning som har gått sönder är det viktigt att du uppsöker vård för att få en ny lagning. En trasig tandlagning kan behandlas med hjälp av både kronor och fyllning. Om du har en trasig tandlagning löper du ökad risk för att exempelvis drabbas av karies då en stor del av tanden är oskyddad och kan på så sätt utsättas för bakterieangrepp.
När ska jag söka vård?
Om du misstänker att du har någon av ovanstående tandsjukdomar och är i behov av en tandlagning ska du inte vänta med att söka vård. Ju snabbare tillstånden behandlas desto bättre. Om tillstånden blir tillräckligt omfattande kan mer kostsamma och omfattande behandlingar än tandlagning bli nödvändiga. Du kan boka en akuttid hos oss nedan.
Så går en tandlagning till
En tandlagning består av flera olika steg och behandlingen skiljer sig åt beroende på om det är en fyllning eller en krona som du är i behov av. Det första steget i en behandling med tandlagning är att din tandläkare noggrant undersöker dina tänder och även röntgenbilder kan tas. Då får din tandläkare möjlighet att bedöma skadans omfattning och vilken typ av tandlagning som passar dig bäst. Därefter kan behandlingen se ut på följande sätt:
- Behandla det skadade området: Det första steget i en behandling med tandlagning, oavsett metod, är att behandla och ta bort det skadade området. Hur stor del av tanden som är skadad och därmed behövs tas bort är det som senare avgör om din tandläkare genomför en fyllning eller en krona. Din tandläkare kommer att använda sig av lokalbedövning under tiden så behandlingen är smärtfri.
- Fyllning: Om din tandläkare beslutar att genomföra en tandlagning med en fyllning kommer nästa steg vara att fylla tanden med en speciell tandfyllning vanligtvis gjord av komposit. Fyllningen fästs med ett särskilt lim och härdas med härdlampa.
- Slipning: När fyllningen har stelnat slipas fyllningen för att forma den efter tuggytan. På så sätt passar tandlagningen bra med övriga tänder. Därefter poleras och putsas tandlagningen för att ge ett naturligt och jämt resultat.
- Krona: Om en fyllning inte skulle vara möjlig på grund av att tandskadan är för omfattande görs istället en tandlagning med en krona. För att få en krona krävs oftast flera besök, minst två. Det första steget är att behandla det skadade området.
- Tandavtryck: När tanden har slipats och det skadade området har tagits bort tar din tandläkare ett avtryck av dina tänder. Avtrycket skickas sedan till ett tandtekniskt laboratorium där kronan framställs.
- Tillfällig krona: Under tiden som din krona framställs får du en tillfällig krona. När den permanenta kronan är klar får du komma tillbaka till tandläkaren och så fästs den med en särskild tandcement.
Tandlagning pris
Hur mycket en tandlagning kostar varierar beroende på ett flertal faktorer. Det som kan påverka priset för en tandlagning är exempelvis vilken typ av lagning du är i behov av; fyllning eller krona. Ytterligare faktorer som kan påverka priset är hur omfattande skadan är och valet av material. I vissa fall kombineras exempelvis en rotfyllning med en krona vilket också påverkar kostnaden. För att få en exakt prisuppskattning över hur mycket en tandlagning skulle kosta är det bäst att du konsulterar din tandläkare. Då kan din tandläkare lägga fram ett prisförslag utifrån dina individuella förutsättningar och behov.
Munhygien och tandlagning
Med en god munhygien säkerställer du din tandlagnings hållbarhet. Du förebygger även framtida tandlagningar på dina resterande tänder. För att upprätthålla en god munhygien är det viktigt med en noggrann munvårdsrutin och regelbundna tandläkarbesök. En god munvårdsrutin bör inkludera följande:
- Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm.
Med den årliga tandundersökningen får din tandläkare möjlighet att kontrollera dina befintliga tandlagningar, dina tänder, tandkött och munslemhinnor. På så sätt kan eventuell problematik upptäckas och behandlas i ett tidigt skede.
Tandlagning på Aqua Dental
Hos oss på Aqua Dental arbetar flera tandläkare med lång erfarenhet inom tandlagning. Vi kan hjälpa dig med båda typerna av tandlagning och återställer årligen tusentals leenden. Om du exempelvis har en gammal tandlagning som gått sönder bör du uppsöka tandvård akut. Vi på Aqua Dental vill inte att du ska vänta med ditt akutbesök och därför har vi slopat den traditionella jour- och helgtaxan. Det innebär att ett besök hos oss kostar lika mycket på en tisdag som på en lördag.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till tandlagning
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.