Munhälsa
Ta hand om din munhälsa och dina tänder. På så sätt kan du undvika att din allmänhälsa påverkas negativt.
En sund munhälsa är inte bara viktigt för dina tänder utan även för din allmänhälsa. Med en noggrann munvårdsrutin och regelbundna tandläkarbesök upprätthåller du en god munhälsa och förebygger olika munsjukdomar.
Att ha en god munhälsa är minst lika viktigt som att ha en sund allmänhälsa. Forskning visar även att om du har en bristande munhälsa kan det påverka din allmänhälsa negativt. Därför ska du alltid sträva efter att upprätthålla en god munhygien och främja en sund munhälsa.
Vad är munhälsa?
Munhälsa avser det skick som dina tänder, tandkött och munslemhinna befinner sig i och om du har en god balans mellan goda och skadliga bakterier i munnen. I munnen finns det nämligen tusentals bakterier och flera av dem är nödvändiga för att vi ska kunna bibehålla en sund munhälsa. Exempelvis innehåller din saliv goda bakterier som hjälper till att bekämpa skadliga bakterier i munnen. Men ibland kan en obalans mellan de goda och skadliga bakterierna uppstå vilket i sin tur påverkar vår munhälsa negativt. Men en god munhygien kan hjälpa dig att undvika en obalans av bakterier i munnen och på så sätt hjälpa dig att upprätthålla en god munhälsa.
Så upprätthåller du en god munhälsa
För att bibehålla en sund munhälsa är en god munhygien avgörande. För att upprätthålla en god munhygien och en sund munhälsa är det viktigt med en noggrann munvårdsrutin, regelbundna tandläkarbesök och att undvika att småäta. Din munvårdsrutin bör innehålla följande steg:
- Borsta tänderna: Borsta tänderna morgon och kväll varje dag i två minuter med två centimeters fluortandkräm.
- Tandtråd eller mellanrumsborstar: Använd tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen för att få bort plack och matrester mellan dina tänder.
- Munskölj: Du kan även använda en munskölj som innehåller fluor som ett komplement. En munskölj hjälper dig att skölja rent hela munnen från bakterier och matrester.
När du borstar tänderna får du bort bakteriebeläggningar på tänderna, även kallat plack. Men många tror att det räcker med att borsta tänderna, vilket inte stämmer. Matrester och plack samlas även mellan tänderna och därför är det viktigt att använda tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen. På så sätt förebygger du olika tandsjukdomar som tandköttsinflammation och karies och främjar en sund munhälsa.
Vid den årliga tandundersökningen får din tandläkare möjlighet att undersöka dina tänder, tandkött och munslemhinnor. Då kontrollerar din tandläkare din allmänna munhälsa och får möjlighet att upptäcka eventuella tandsjukdomar i ett tidigt skede. På så sätt kan tillstånden behandlas snabbt och du undviker mer omfattande skador som kan påverka din munhälsa negativt.
När du småäter och inte låter dina tänder vila utsätts dina tänder för regelbundna syraattacker som skadar emaljen. Vår saliv hjälper bland annat till med att neutralisera syror i munnen och skyddar på så sätt dina tänder från syraattacker och karies. Men om du småäter mycket hinner saliven inte skydda dina tänder och därmed kan det påverka din munhälsa negativt.
Börjar det bli dags för den årliga basundersökningen eller misstänker du att något inte står rätt till med din munhälsa? Du kan boka en tid hos oss nedan.
Risker med dålig munhälsa
Utöver att en dålig munhälsa påverkar din mun och dina tänder negativt kan även en dålig munhälsa påverka din allmänhälsa. Forskning visar nämligen att det finns kopplingar mellan din munhälsa och din allmänhälsa. Detta blir oftast mer påtagligt ju äldre man blir då sjukdomar och vissa läkemedel kan påverka munhälsan. Studier visar även att det finns ett samband mellan en dålig munhälsa och systemsjukdomar som exempelvis diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Vanliga problem med munhälsan
Det är inte ovanligt att ha problem med sin munhälsa och olika munsjukdomar är olika vanliga beroende på hur gammal man är. Karies är dock den vanligaste tandsjukdomen i alla åldrar och den främsta orsaken till karies är en bristande munhygien.
Vanliga munsjukdomar hos barn och ungdomar
- Karies: Karies kan även förekomma hos mindre barn. Barn kan få karies i mjölktänderna och om karies i en mjölktand inte behandlas kan det skada de underliggande tandanlagen.
- Frätskador: Om ditt barn äter mycket sur mat eller dricker dryck som innehåller syra som exempelvis läsk eller juice utsätts tänderna för frätskador. Frätskador bryter ner emaljen vilket innebär att tänderna har ett sämre skydd mot bakterier.
Vanliga munsjukdomar hos vuxna
- Tandköttsinflammation: Den vanligaste orsaken till tandköttsinflammation är precis som med karies en bristande munhygien. Tandköttsinflammation kan orsaka svullet, tillbakadraget och blödande tandkött. En obehandlad inflammation i tandköttet kan i värsta fall leda till tandlossning.
- Svamp i munnen: En svampinfektion kan orsaka en brännande känsla i munnen och vita beläggningar på tungan och munslemhinnorna. Du kan även få sår i mungiporna och på slemhinnorna.
Vanliga munsjukdomar hos äldre
- Muntorrhet: När man blir äldre är det vanligt att drabbas av muntorrhet. Muntorrhet kan uppstå på grund av vissa mediciner och sjukdomar. Om du har brist på saliv kan du löpa ökad risk för att drabbas av karies och andra munsjukdomar.
- Tandlossning: Tandlossning kan drabba alla men är vanligare hos äldre då sjukdomsförloppet är långt. Tandlossning kan påverka munhälsan mycket negativt såväl som din livskvalitet.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till munhälsa
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.