Bruxism

Misstänker du att du har bruxism? Då ska du inte vänta med att söka vård. Bruxism kan på sikt orsaka skador på tänderna.

Om du pressar eller gnisslar tänder kan det vara så att du lider av bruxism. Mildare bruxism brukar inte behandlas men för vissa kan bruxism leda till käkproblematik, huvudvärk och skador på tänderna.

Bruxism innebär att du antingen pressar eller gnisslar tänderna och det finns två olika sorters bruxism, sovande och vaken. Vaken eller sovande bruxism kan ha olika orsaker och vara svåra att upptäcka själv innan symtomen blivit omfattande. Exempelvis kan vissa patienter pressa eller gnissla tänderna omedvetet i både vaket eller sovande tillstånd. Personer som lider av sovande bruxism brukar även lida av andra sömnproblem, som exempelvis snarkningar eller sömnapné


Symtom på bruxism

Eftersom många kan vara omedvetna om att de har bruxism är det viktigt att regelbundet besöka tandvården samt veta vilka symtom som är vanliga för bruxism. Nedan hittar du någr av de vanligaste symtomen på bruxism.


  • Tandpressning
  • Tandgnissling
  • Chippade, frakturerade eller spräckta tänder
  • Nedslipade tänder
  • Smärta och överkänslighet i tänderna
  • Trötta käkmuskler, eller en låst käke som inte vill stänga eller öppna sig ordentligt
  • Ömhet och smärta i käke, nacke eller ansikte
  • Huvudvärk
  • Skada på sidan av kinderna på grund av tuggande
  • Störd sömn


När och hur ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har bruxism är det viktigt att boka en tid för en undersökningBåde tandgnissling och tandpressning sliter nämligen på tänderna och kan på så sätt påverka dina munhälsa negativt. Hos en tandläkare kan du få hjälp med diagnostisering och eventuell behandling.



Misstänker du att du har bruxism? Du kan boka en tid hos oss nedan.

Orsaker till bruxism

Det är inte helt fastställt vad bruxism beror på, men man tror att det kan vara en kombination av fysiska, psykiska och generiska faktorer. Exempelvis tror man att vaken bruxism kan bero på ångest, stress, ilska, frustration och spänningar. Det kan även vara en fysisk strategi för att hantera pressade situationer eller koncentration. Sovande bruxism anses däremot vara kopplat till sömnrelaterad aktivitet i munhålan, men kan även påverkas av stress och känslor.


Riskfaktorer för bruxism

Det finns några faktorer som ökar risken att drabbas av bruxism. Stress är exempelvis en faktor som kan leda till både tandpressning och gnissling samt ilska och frustration. Även personlighetstyp kan påverka förekomsten av bruxism då personer som är aggressiva, hyperaktiva och tävlingsinriktade löper ökad risk för att drabbas. Andra riskfaktorer är användandet medicin och intag av andra substanser som exempelvis alkohol, koffein, tobak och droger. Det finns även en genetisk aspekt att ta hänsyn till då bruxism brukar förekomma hos flera familjemedlemmar.


Medicinska åkommor som kan orsaka bruxism

Bruxism är ett tillstånd som även kan kopplas till viss psykisk problematik och vissa medicinska problem som exempelvis Parkinsons, demens, epilepsi, nattskräck, sömnapné och exempelvis adhd.


Problematik som bruxism kan orsaka

I de flesta fall orsakar bruxism inte några större skador men kan i värsta fall orsaka tandslitage och problematik som måste åtgärdas. Nedan hittar du problem som kan uppstå på grund av bruxism.


  • Skador på tänderna
  • Sprickor i tänderna
  • Spänningshuvudvärk
  • Smärta i käkarna


Bruxism kan orsaka myalgi

Bruxism kan även orsaka myalgi, muskelsmärtor. Omkring 4-10 procent av landets befolkning har myalgi och det innebär att du lider av smärta, ömhet och stelhet kring käkmuskulaturen. Det kan upplevas som smärta i samtliga tänder eller problematik med att gapa eller röra käken. Några av de vanligaste symtomen på myalgi är smärta, trötthet, stelhet, svårigheter med att gapa, huvudvärk, knäppningar, låsningar och luxationer. 


Hur diagnostiseras bruxism?

Din tandläkare tittar efter tecken på bruxism vid dina årliga kontroller hos tandvården. Om din tandläkare då skulle upptäcka tecken som tyder på bruxism brukar de ställa frågor kring din hälsa, mediciner, sömnvanor, rutiner och livsstil. För att utvärdera omfattningen av bruxismen brukar din tandläkare titta efter ömhet i käkmuskulaturen och abnormaliteter i tänder och käke. Om du själv misstänker att du lider av bruxism kan du boka en tid hos tandläkaren direkt för att utreda hur omfattande dina problem är.


Behandling av bruxism

I många fall behöver man inte behandla bruxism och många barn som har liknande problem växer ifrån dem. Men för de som har stora problem med bruxism så finns det olika behandlingar att tillgå. Nedan hittar vanliga behandlingar för bruxism.


Bettskenor och rörelseövningar

Individuellt framtagna bettskenor är ett sätt att skydda tänderna från bruxism och samtidigt behandla symtomen. Ofta får du dessa skenor i kombination med övningar och rörelseträning för att minimera problematiken i käkarna. Om problemen pågått under en längre period kan rekonstruering av vissa tänder eller tuggyta vara nödvändigt.


Injektionsbehandling

Injektionsbehandlingar där muskelavslappnande injiceras för att motverka bruxism är ett annat behandlingsalternativ. Det har länge används inom neurologin för behandling av exempelvis muskelspänningstillstånd. Denna typ av injektioner stoppar en signalsubstans från att skickas ut och på så sätt skapas en försvagning av käkmuskeln. På så sätt minskar man både bruxismen och din smärta. En injektionsbehandling inleds med en konsultation och går ut på att en liten mängd injiceras i tuggmuskeln/käkmuskeln för att minska smärtan. Effekten från behandlingen kommer gradvis och den fulla effekten uppnås efter en dryg vecka. 


Stresshantering

Om du har bruxism på grund av stress och ångest kan du behöva lära dig olika typer av stresshantering. Detta kan även behöva kombineras med terapi för att grunden till problemet ska behandlas.


Information om artikeln

Relaterat till bruxism

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.