Bettskena
Bettskena är en skena som görs i mjuk- eller hårdplast. En bettskena är individuellt utformad och används bland annat för bettjusteringar, bruxism samt för att skydda tänderna mot slitage.
Att gnissla eller pressa tänder i sömnen är ett vanligt problem. En bettskena används under natten och skyddar tänderna från slitage och avlastar käken.
Med hjälp av en bettskena kan man avlasta käken, minska trycket från käkmusklerna och minska symptomen på bruxism. På så vis kan man undvika många av de problem som långvarig tandpressning eller tandgnissling orsakar. På Aqua Dental arbetar flera erfarna tandläkare och även specialisttandläkare inom bettfysiologi som hjälper dig hela vägen.
Hur fungerar en bettskena?
Det finns flera olika typer av bettskenor men den vanligaste tillverkas av genomskinlig hårdplast. Ibland går det också att använda en bettskena i mjukplast. Bettskenan utformas efter det behov eller den diagnos som behandlas. Om du upplever smärta i käkleden och käkmusklerna samt huvudvärk kan du behöva en bettskena.
Skenan fungerar också som ”stötdämpare” när man nattetid pressar eller gnisslar tänderna. Hos patienter som gnisslar mycket och hårt fungerar bettskenan även som skydd mot slitage av tänder och tandlagningar. Vid problem med andningsuppehåll även kallat sömnapné kan också en speciellt utformad antiapnéskena, så kallad snarkskena, vara mycket effektiv.
En ”stötdämpande” bettskena anpassas och utformas efter dina tänder och passas in med stor precision så att du biter jämt på den. Skenan används i regel när du sover men kan även användas under vaken tid.
Hur vet jag att jag behöver en bettskena?
Det finns flera tecken på att du eventuellt behöver en bettskena. Vi rekommenderar dig att söka hjälp om du exempelvis är trött i käkarna, har ont i ansiktet, tinningen eller käken samt har ont när du gapar eller tuggar. Detta brukar vara som tydligast på morgonen när du vaknar. En bettskena kan också behövas vid låsningar eller upphakningar av käken. Vid en vanlig undersökning kommer din tandläkare även att upptäcka om det finns tecken på slitage på tänderna.
Hur skaffar jag en bettskena?
För att få en bettskena anpassad efter dina tänder och dina förutsättningar behöver du boka en tid hos oss. Då undersöks dina käkleder, käkmuskler och bett. Tandläkaren gör en bedömning om bettskena kan vara en lämplig behandling. Vid komplicerade eller särskilda fall kan du komma att remitteras till en specialisttandläkare inom bettfysiologi.
Tror du att du är i behov av en bettskena? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss så fort vi kan.
Vad kostar en bettskena?
Kostnaden för en bettskena varierar och beror bland annat på problemets omfattning och bettskenans utformning, men kostar omkring 3500 och 4500 kronor. För att få en exakt prisuppskattning gällande din behandling krävs det att du besöker en tandläkare för en konsultation. Det finns även standardiserade bettskenor att köpa på internet och apotek. Priset är vanligtvis billigare, men det är på bekostnad av en mindre effektiv behandling, ökar risken för biverkningar och är normalt ingenting vi rekommenderar.
Hur länge håller en bettskena?
De skenor som tillverkas i hårdplast håller ofta flera år, trots grov tandgnissling. Bettskenor gjorda i mjukplast har, av förklarliga skäl, kortare hållbarhet. Om din bettskena slits på grund av exempelvis att du gnisslar tänder behöver du troligen en ny och ska då kontakta din tandläkare. Skenorna går i vissa fall att laga. Det är viktigt att du inte använder din trasiga bettskena då den kan påverka ditt bett.
När ska jag använda bettskenan?
De flesta blir ordinerade att använda sin bettskena under natten, men i vissa fall används den även under dagtid. Den plockas alltid ut när du ska äta, samt när du dricker annat än vatten.
Så sköter du din bettskena
Det är extra viktigt med din hygien när du använder en bettskena då plack har samma tillväxt på din bettskena som på dina tänder. Rengör skenan dagligen med tandborste och tandkräm, helst utan slipmedel. Om bettskenan luktar illa kan det bero på bakteriebeläggningar som sitter i plasten. Lukten kan lätt tas bort med rengöringstabletter som finns att köpa på apoteket. Rådgör med din tandläkare om du är osäker.
Efter några nätters användning brukar man vänja sig vid bettskenan trots att den i början kan ge upphov till muntorrhet och ökad salivproduktion. Tänderna kan eventuellt kännas ömma till en början men dessa bekymmer är också oftast tillfälliga. Om du plötsligt känner smärta eller annat obehag bör du kontakta din tandläkare som då hjälper dig att justera till din skena.
Är du intresserad av att boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.
Information om artikeln
Relaterat till bettskena
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.