Emalj
Misstänker du att du har skador på din emalj? Då ska du inte vänta med att söka vård. Emalj som slitits bort kan aldrig komma tillbaka.
Din emalj spelar en viktig roll för dina tänder och din allmänna tandhälsa. Om din emalj slits ned är tandens inre lager inte längre skyddat och därmed kan dina tänder lättare drabbas av olika tandsjukdomar som karies.
Emaljen är det yttersta lagret på dina tänder vars uppgift är att skydda tänderna. Om din emalj skulle skadas och börja nötas ned kan kroppen aldrig återskapa emaljen. Därför är det viktigt att du vårdar din emalj och värnar om din tandhälsa.
Vanlig orsaker till skador på emaljen
Det finns flera tillstånden som kan orsaka att din emalj skadas och slits ned. Nedan hittar du några orsaker till att din emalj skadas och nöts ner:
Felaktig munvård
De främsta orsakerna till att din emalj skadas är en felaktig munvård. Det innebär bland annat:
- För hård tandborstning.
- För hård tandborste.
- Du borstar tänderna för länge. Rekommenderat är att borsta tänderna i två minuter.
- Du borstar tänderna för ofta. Du ska borsta tänderna två gånger om dagen, morgon och kväll.
- Du använder fel typ av eltandborste eller har en bristande teknik när du borstar tänderna med en eltandborste.
- Du byter tandborste för sällan. En tandborste ska bytas ut minst var tredje månad men gärna oftare.
- Du använder en tandkräm som innehåller för mycket slipmedel.
Frätskador
En av de vanligaste orsakerna till att din emalj utsätts för slitage och skador är frätskador, även kallat erosionsskador. Frätskador uppstår när dina tänder utsätts för syra, exempelvis om du konsumerar mycket mat och dryck som innehåller syra. Syran fräter på tänderna och mjukar upp emaljen. Det kan vara svårt att själv upptäcka frätskador men symtom kan vara urgröpningar på tändernas tuggyta och ilningar i tänderna. Om dina tänder har utsatts för frätskador kan det leda till permanent förlust av emalj.
Bakterier och karies
Om du inte upprätthåller en god munhygien samlas bakterier och plack på dina tänder. Bakterier och plack producerar i sin tur syra som skadar och bryter ned din emalj vilket orsakar karies. Karies orsakar i ett tidigt skede bara skador på emaljen men om din emalj fortsätter att brytas ned kan karies sprida sig längre in i tanden. På så sätt kan löpa ökad risk för att drabbas av mer allvarliga tandsjukdomar som tandinfektion.
Tandgnissling
Om du gnisslar tänder slits din emalj gradvis ner. Därför ska du alltid besöka en tandläkare om du gnisslar tänder för att få en bettskena. På så sätt skyddar du dina tänder och din emalj från slitage.
Muntorrhet
Muntorrhet beror oftast på salivbrist. Saliven hjälper bland annat till med att neutralisera syror i munnen. Om du lider av muntorrhet kan du därmed löpa ökad risk för karies, då saliven inte lika effektivt bryter ner plack och bakterier i munnen. På så sätt kan emaljen utsättas för ökat slitage.
När ska jag söka vård?
Om du misstänker att du har skador på din emalj ska du alltid uppsöka akut tandvård. Om skador på emaljen upptäcks i ett tidigt skede minskar du risken för att din emalj nöts bort helt. Du kan boka en akuttid hos oss nedan.
Vad är emalj?
Emalj är det yttersta skiktet av din tand och består till största delen av kalcium och fosfor. Emaljen skyddar dentinet och pulpan inuti tanden från skador och känslighet. Emaljen är det hårdaste materialet i kroppen och oerhört tåligt, men kan fortfarande skadas och påverkas av olika faktorer.
Symtom på skador på emaljen
Beroende på vad det är som orsakar skador på din emalj kan symtomen på emaljslitage variera. Det kan även vara svårt att själv upptäcka om din emalj har utsatts för slitage och skador. Men några symtom att vara uppmärksam på är:
- Ilningar i tänderna: Ett vanligt symtom på att din emalj har slitits ned är ilningar i tänderna. Du kan även uppleva en ökad känslighet mot kyla eller värme.
- Missfärgning: Gula eller vita fläckar på tänderna kan vara en indikation på emaljskador.
- Urgröpningar: Om det är frätskador som orsakar slitage på din emalj kan du ibland se urgröpningar på den drabbade tandens tuggyta.
Behandling av skador på emaljen
Behandlingen av skador på emaljen beror på hur allvarlig skadan är. Lättare skador kan kräva försiktig rengöring, fluorbehandling och förstärkning av emaljen. Om emaljslitaget är omfattande kan tandfyllningar eller kronor vara nödvändigt.
Hur kan jag själv förebygga skador på emaljen?
För att skydda din emalj och förebygga skador är det viktigt med en god munvårdsrutin, regelbundna besök hos tandläkaren och en balanserad kost. För att skydda din emalj bör du försöka undvika sura drycker och mat. Drick vatten mellan målen istället för exempelvis läsk.
En god munvårdsrutin bör innehålla tandborstning två gånger om dagen med fluortandkräm och användning av tandtråd dagligen. Fluor hjälper till att stärka emaljen och är i dag det enda effektiva skyddet mot karies. Med regelbundna tandläkarbesök får din tandläkare möjlighet att upptäcka eventuellt slitage på din emalj i ett tidigt skede och kan på så sätt behandla emaljen innan slitaget blir alltför omfattande.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till emalj
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.