Tandlös
Det finns flera olika anledningar till att du kan bli tandlös. Exempelvis kan långtgående karies eller tandlossning leda till tandlöshet.
Att vara tandlös påverkar inte bara funktionen i munnen utan kan även påverka din självkänsla. Om du saknar en eller flera tänder eller är helt tandlös ska du inte vänta med att söka vård.
Att vara helt tandlös var vanligt förekommande förut men har minskat drastiskt med åren. Enligt en ny studie var exempelvis endast 3 procent av den svenska befolkningen i åldersgruppen 65 till 74 år helt tandlösa. I dag finns det flera effektiva behandlingar för att ersätta förlorade tänder. Beroende på om du är helt tandlös eller saknar enstaka tänder finns det flera behandlingar att välja mellan.
Orsaker till tandlöshet
Tandlöshet kan bero på olika orsaker och det finns flera mun- och tandsjukdomar som kan leda till att tänder behöver dras ut. Den främsta orsaken till att man blir tandlös är dock vanligtvis en kombination av långtgående munsjukdomar och socioekonomiska faktorer. Exempelvis kan aspekter som ekonomi, tillgång till tandvård samt utbildning vara bidragande faktorer till att man blir tandlös. Nedan hittar du de vanligaste munsjukdomarna som kan leda till att man blir tandlös.
Tandlossning
Tandlossning är en allvarlig sjukdom som, om det förblir obehandlat under en längre tid, kan leda till att dina tänder behöver dras ut och i allvarligare fall faktiskt lossnar. Tandlossning börjar med tandköttsinflammation och innebär att tandfästet sakta bryts ned. Vanliga symtom på tandlossning är blödande tandkött, ihållande dålig andedräkt, svullet och rött tandkött samt tandkött som drar sig tillbaka.
Karies
Karies, även kallat hål i tänderna, är världens vanligaste tandsjukdom och om ett kariesangrepp förblir obehandlat kan du behöva dra ut den drabbade tanden. Karies uppstår när skadliga bakterier i munnen frigör syror som bryter ned tandemaljen. Ett kariesangrepp kan sedan, om det inte behandlas, sprida sig längre in i tanden och orsaka en tandinfektion och slutligen pulpanekros även kallat död tand. Vanliga symtom på karies är små svarta eller bruna fläckar på tänderna, ilningar i tänderna och att tanden skiftar i svart eller brunt.
Tandtrauma
Du kan även bli tandlös på grund av yttre trauma som olyckor.
När ska jag söka vård?
Är du tandlös och har förlorat en eller flera tänder? Eller misstänker du att du har tandlossning eller karies? Då ska du inte vänta med att söka vård. Om karies och tandlossning behandlas i ett tidigt skede kan du slippa att tänder behöver dras ut. Du kan boka en akuttid hos oss nedan.
Varför är det viktigt att åtgärda tandlöshet?
Att vara tandlös påverkar inte bara estetiken i munnen utan även din munhälsa såväl som din allmänhälsa. Du kan exempelvis uppleva följande:
- Försämrad tuggförmåga: Om du är tandlös kan funktionen i munnen bli nedsatt. Exempelvis kan du uppleva svårigheter med att äta vissa typer av mat. Detta kan i sin tur påverka ditt näringsintag.
- Talsvårigheter: Våra tänder spelar en viktig roll i vårt tal. Om du är tandlös och har förlorat flera tänder kan det påverka din talförmåga negativt.
- Käkstruktur: I samband med att tänder dras ut kan käkarna förändras. För vissa sker endast små förändringar medan för andra kan käkförändringarna vara mer omfattande. Exempelvis kan mer omfattande förändringar påverka möjligheten för proteser.
Hur behandlas tandlöshet
Om du är tandlös finns det flera olika behandlingar att välja mellan och vilken behandling som passar bäst beror på dina individuella förutsättningar. Exempelvis kan antalet förlorade tänder påverka samt hur tandhälsan ser ut hos dina befintliga tänder. Nedan hittar du olika effektiva behandlingar för att behandla tandlöshet.
Tandimplantat
Tandimplantat är en effektiv metod för att åtgärda tandlöshet och kan ersätta hela tandrader såväl som enstaka tänder. Tandimplantat innebär att en skruv, vanligtvis gjord av titan, fästs i käkbenet. Ett implantat återställer funktionen såväl som estetiken i munnen och är det alternativ som bäst efterliknar dina naturliga tänder. Beroende på hur många tänder som saknas kan sedan en krona alternativt en bro fästas på implantatet. För att tandimplantat ska vara en lämplig behandling krävs det bland annat att du har ett friskt och starkt käkben samt en god munhygien. Till skillnad från avtagbara proteser behöver du, med tandimplantat, inte oroa dig över att de ska lossna vid exempelvis måltider.
Proteser
Om du är helt eller delvis tandlös kan avtagbara proteser vara en lämplig behandling. Proteser kan ersätta en hel käke såväl som enstaka tänder. En tandprotes består av konstgjorda tänder och tandkött och går att ta ut och sätt in själv, det vill säga avtagbara.
Tandbrygga
En tandbrygga eller tandbro är ett lämpligt alternativ om du är tandlös och inte har förlorat alla tänder i en tandrad. En förutsättning för att en tandbro ska vara en lämplig behandling är nämligen att du har friska, närliggande tänder på vardera sida av det hålrum som uppstått efter att du har förlorat tänder. Dessa närliggande tänder utgör nämligen fästet för själva tandbron och därefter kan konstgjorda tänder placeras i hålrummet. En tandbro kan även förekomma i samband med implantat och då utgör implantatet fästet för bron.
Kostnaden för att behandla tandlöshet
Det finns flera faktorer som kan påverka priset för ovanstående behandlingar, exempelvis individuella faktorer som om du saknar enstaka tänder eller är helt tandlös. Men även val av behandling kan påverka priset. Är du tandlös och intresserad av ovanstående behandlingar? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss så fort vi kan.
Så undviker du att bli tandlös
För att undvika att bli tandlös är det viktigt med en god munhygien. Du upprätthåller en sund munhygien med hjälp av en noggrann munvårdsrutin och regelbundna tandläkarbesök. En god munvårdsrutin bör innehålla följande steg:
- Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm.
- Använd tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen för att få bort plack och matrester mellan tänderna.
- Använd en munskölj som innehåller fluor en gång om dagen, helst efter lunch. På så sätt ger du dina tänder ett gott skydd mot karies hela dagen.
För att undvika att bli tandlös är regelbundna tandläkarbesök mycket viktigt. Med den årliga tandundersökningen får din tandläkare möjlighet att upptäcka eventuella munsjukdomar i ett tidigt skede. På så sätt kan karies och tandlossning behandlas innan skadorna på tänderna blir så pass omfattande att de måste dras ut. Om du röker bör du även försöka sluta röka. Rökning kan nämligen bidra till tandlossning och döljer lätt många symtom på tandlossning som du annars hade märkt.
Behandling av tandlöshet på Aqua Dental
Hos oss på Aqua Dental arbetar flera erfarna specialisttandläkare inom protetik som är det område inom tandvården som behandlar förlorade tänder. Vi har även flera specialisttandläkare inom parodontologi som är läran om tandlossningssjukdomar. Vi kan hjälpa dig om du är tandlös och i behov av tandimplantat, tandbryggor såväl som proteser. Vi erbjuder specialisttandvård utan långa väntetider och har öppet 365 dagar om året. Vi kan hjälpa dig oavsett problematik.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till tandlös
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.