Tandlossning
Tandlossning är en infektionssjukdom som många i befolkningen drabbas av. Tandlossning grundar sig i en inflammation i tandköttet och det finns flera symptom att vara uppmärksam på.
Tandlossning är en infektionssjukdom som drabbar tandens fäste i käkbenet. Tandlossning börjar i regel med en tandköttsinflammation, ett tillstånd som går att förebygga.
Tandlossning har ett långt sjukdomsförlopp som kan motverkas med rätt behandling och god egenvård. Genom att upprätthålla en god munhygien kan du förebygga tandlossning och på så sätt undvika allvarlig sjukdom i munhålan och värna om din munhälsa.
Orsaker till tandlossning
Tandlossning kallas även för parodontit och börjar med en tandköttsinflammation. En tandköttsinflammation orsakas oftast av bakteriebeläggningar som samlas längs tandköttet. Dessa bakterier orsakar en infektion runt tänderna och kroppen svarar då med en inflammation som försvar. När kroppen bekämpar infektionen i tandköttet bryts även stödjevävnaden ned som håller upp tanden.
Om inflammationen inte behandlas kan vävnaden i munnen reagera aggressivt. Då blir tandfickorna (området mellan tänderna och tandköttet) allt djupare och svårare att rengöra på egen hand och rörligheten i tänderna tilltar. Det innebär även att bakterier och plack lättare kan samlas och få fäste i tandfickorna. På så sätt kan bakterier ta sig djupare ned mot käkbenet och drabba fler tänder.
Om inflammationen förblir obehandlad kommer tandfästet på sikt brytas ned och leda till tandlossning. Hos en del personer finns även en ärftlig faktor som höjer benägenheten till att utveckla tandlossning. Andra riskmarkörer är exempelvis vissa sjukdomar. Forskning har exempelvis visat att det finns en koppling mellan tandlossning och diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, vissa typer av cancer samt rökning och snusning.
Symptom på tandlossning
Symptomen på tandlossning varierar och kan vara diffusa då faktorer som rökning kan maskera sjukdomens grad och kännetecken. Det är svårt att själv härleda fram symptomen då tandlossning kan utvecklas successivt under en längre period. Oavsett bakomliggande orsak finns det typiska symptom på tandlossning som du bör vara särskilt uppmärksam på, som exempelvis:
- Dålig andedräkt som inte försvinner
- Svullet och rött tandkött
- Varbildning runt tänderna kan förekomma
- Tandstensbildning under och över tandköttsnivån
- Tandkött som drar sig upp mot tandroten
När ska jag söka vård?
Det är vanligt att tandläkaren upptäcker tandlossning eller en ökad risk för sjukdomen vid en tandundersökning och att patienten först då uppmärksammas om problemet. Som patient kan man upptäcka tandlossning själv genom att tandköttet är lättblödande under en längre period samt att en eller flera tänder blivit lösa. Det är viktigt att uppsöka vård så fort du misstänker att du har drabbats av tandlossning eller upplever symptom som tyder på tandlossning.
Du kan boka en tid för undersökning via vår onlinebokning nedan eller ringa oss på 010 - 188 00 00. På Aqua Dental arbetar några av landets främsta och mest erfarna parodontologer (en specialisttandläkare inom tandlossningsjukdom) som ger dig den bästa möjliga vården.
Tandlossning: Sjukdomsförlopp
Sjukdomsförloppet för tandlossning är smygande och pågår vanligtvis i flera år. Därför är det av stor vikt att regelbundet gå på sedvanliga undersökningar så att tandlossning kan upptäckas i ett tidigt skede och att en behandling kan påbörjas innan tandlossningen hinner bli omfattande.
Är tandlossning smärtsamt?
Tandlossning gör nödvändigtvis inte ont, vilket försvårar upptäckten på egen hand. Det man kan uppleva är blödning vid tandborstning som inte ger med sig efter två veckors god munvård och noggrann rengöring. Ett irriterat och svullet tandkött som ter sig illrött är också vanligt förekommande vid tandlossning.
Rökning ökar risken för tandlossning
Rökning försämrar immunförsvaret och kan orsaka tandlossning med en mer avancerad sjukdomsutveckling. Studier visar att rökare löper tre till fem gånger större risk att drabbas av tandlossning än icke-rökare. Däremot blöder rökare mindre vid tandlossning än personer som inte röker, vilket beror på att nikotin har en sammandragande effekt på blodkärlen. Därför kan det vara svårare för rökare att upptäcka tandlossning i god tid, då blödning är ett tecken många söker vård för i ett tidigt stadie. Lyckandefrekvensen av en behandling hos personer som röker är lägre, därmed uppmanar vårdpersonal starkt till att sluta röka inför parodontala behandlingar.
Behandling av tandlossning
I de flesta fallen går det att behandla tandlossning. När tandlossning upptäcks i ett tidigt skede kan gott resultat ses då kroppens förmåga att läka är god. Om du har drabbats av tandlossning är det första steget i en behandling en noggrann klinisk undersökning. Tandläkaren eller tandhygienisten gör då en fickdjupsmätning och vid behov tas nya röntgenbilder för att granska tandlossningens påverkan på omkringliggande vävnad. Under undersökningen kommer blödningar i tandköttet kontrolleras samt tändernas grad av rörlighet. Informationen används för att bedöma varje enskild persons tandstatus och hälsotillstånd. Denna bedömning utgör grunden för behandlingsplanen.
Själva behandlingen av tandlossning påbörjas oftast genom att tandhygienisten går igenom hur du ska sköta den dagliga rengöringen av dina tänder. Ni genomgår motiverande samtal och vid behov vägleds patienten till rökavvänjning. Behandlingen av tandlossning fortlöper genom att tandläkaren eller tandhygienisten avlägsnar bakteriebeläggningar, sjuk vävnad och tandsten i tandköttsfickorna.
Efter behandlingen kommer du att bli kallad på efterkontroller och fortsatt stödbehandling utifrån ett individuellt behandlingsbehov. Kontrollen går ut på att säkerställa att tandlossningen inte återkommit samt att din vårdrutin hemma är optimal. Det är dock viktigt att komma ihåg att tandlossning är en kronisk sjukdom och om en god munhygien inte upprätthålls kan den uppträda på nytt.
Remiss till specialisttandläkare
I mer allvarliga fall av tandlossning kan din ordinarie tandläkare remittera dig till en parodontolog som är en specialisttandläkare inom tandlossning. I vissa fall kan operationer längs med tandköttet behövas för att avlägsna sjuk vävnad och bakterier som ligger längs med tandroten.
Ingreppet innebär att specialisten gör ett litet snitt i tandköttet intill det sjuka området för lättare åtkomst av bakterierna. Efter ungefär två veckor kommer du tillbaka till kliniken för att kontrollera läkningsprocessen följt av längre intervaller av stödbehandling och kontroller. Operationen tar cirka 60 minuter och lindras oftast med värktabletter. I vissa fall bedöms fästeförlusten som för grav för att återfå stabilitet och då kan tandutdragning bli aktuellt, vilket planeras och bestäms i samråd med patienten. Om du har så pass allvarlig tandlossning att du har behövt dra ut en tand kan tandimplantat vara en lämplig behandling för att ersätta förlorade tänder.
Målet med behandlingen
Målet med behandlingen är att stoppa sjukdomsutvecklingen. Upptäcks tandlossning i god tid blir behandlingsresultaten oftast goda. Eftersom tandlossning är en kronisk infektionssjukdom är det viktigt att den som drabbats av tandlossning också fortsätter gå på regelbundna kontroller och stödbehandlingar.
Går det att förebygga tandlossning?
Det enklaste sättet att förebygga tandlossning är att sköta sin munhygien och att gå på regelbundna tandläkarbesök. Se till att borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och använd hjälpmedel som tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar för att rengöra mellan tänderna.
Om du röker är det rekommenderat att sluta då det ökar risken för tandlossning, påskyndar sjukdomsförloppet samt försämrar läkningen. Ärftlighet för tandlossning kan påverka sjukdomsprocessen, men kan ofta motarbetas genom daglig och noggrann rengöring av tänderna.
Parodontologi på Aqua Dental
På Aqua Dental arbetar några av Sveriges främsta specialisttandläkare inom parodontologi och flera allmäntandläkare inriktade mot tandlossningssjukdomar. Med erfarenheter och kunskap grundade i vetenskapligt beprövade behandlingsmetoder säkerställer vi en trygg och omsorgsfull parodontal vård.
Undvik hemmakurer
Vi får ibland frågor om det går att behandla tandlossning hemma med någon alternativ behandling och typ av huskur. Dessa frågor innehåller förslag på alternativa behandlingar med kokosolja, naturläkemedel eller andra medel som påstås lindra tandlossning. Det finns inga vetenskapliga bevis på att någon av dessa metoder ska vara bra mot tandlossning. Det viktiga är regelbunden och noggrann tandvård, både hemma och hos tandläkare och tandhygienist.
Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig inom kort.
Information om artikeln
Relaterat till tandlossning
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.