Tandläkare

En tandläkare har fördjupad kunskap om hela munhålan, bland annat tänder, tandkött och munslemhinnor. En tandläkare arbetar exempelvis med att diagnostisera och behandla sjukdomar i munnen.

En tandläkare har fördjupad kunskap om tänder och tandvård. En tandläkare kan antingen vara en allmäntandläkare och exempelvis arbeta med tandlagningar och undersökningar, men kan även välja att vidareutbilda sig och bli en specialisttandläkare.

En tandläkare behandlar alla typer av tandsjukdomar och tandrelaterade skador. En tandläkare arbetar även med att förebygga problem i munnen såväl som utreder och behandlar skador i munnen och käkarna.


Vad gör en tandläkare?

Den vanligaste orsaken till att du träffar en tandläkare är när du går på en så kallad basundersökning. Då genomför en tandläkare en klinisk undersökning vilket innebär att dina tänder och munhåla undersöks noggrant. Utifrån detta kan sedan din tandläkare fastställa eventuella diagnoser och om det behövs lämpliga behandlingar. Vanligtvis är det sedan samma tandläkare som utför själva behandlingen om inte tandsköterskan eller tandhygienisten gör det.

 

En tandläkare arbetsuppgifter varierar men de vanligaste behandlingarna som en tandläkare utför är tandlagningar, rotfyllningar, lättare operationer, tandställningsbehandlingar, tandimplantat samt behandla tandköttsinflammationer. Men att behandla tandsjukdomar som karies och tandköttsinflammation är bara en del av en tandläkares arbetsuppgifter. De arbetar även med att förebygga tandbesvär. Om din tandläkare exempelvis upptäcker att du är extra benägen för att drabbas av karies kan en fluorbehandling rekommenderas för att förebygga förekomsten av hål. Du får även, efter ett besök hos en tandläkare, råd kring hur du kan förbättra din munhygien själv hemma.


Vilka arbetar tillsammans med en tandläkare?

En tandläkare har en ledande position i personalstyrkan på en tandvårdsklinik. En tandläkare arbetar mycket nära sin tandsköterska såväl som tandhygienisterna. Om det finns nisch- eller specialisttandläkare på kliniken arbetar även tandläkare väldigt nära varandra och delar med sig av sin kunskap. 


Då behöver du besöka en tandläkare

De flesta träffar en tandläkare minst en gång per år för sin årliga tandundersökning. Då görs en undersökning av dina tänder samt din allmänna munhälsa. De flesta blir kallade av sin tandläkare när börjar bli dags för ett besök. En annan vanlig orsak till att man behöver träffa en tandläkare är om man drabbas av akuta tandproblem, exempelvis om man slår ut en tand eller har tandvärk. Du ska inte vänta med att söka akut tandvård om du upplever problem i munnen. 


Misstänker du att du är i behov av akut tandvård? Du kan boka en akuttid hos en tandläkare nedan.

Olika typer av tandläkare

För att du ska kunna arbeta som tandläkare behöver du först studera vid universitet eller högskolan i fem år och efter att du har avslutat din utbildning ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Därefter måste man arbeta kliniskt i minst två år innan man kan vidareutbilda sig till specialisttandläkare. Det finns flera olika områden inom tandvården som man som tandläkare kan välja att specialisera sig inom. 

 

Odontologiska specialistområden

Det finns nio specialistområden inom tandvård:

  •  Ortodonti - tandreglering
  •  Pedodonti - barntandvård
  •  Oral protetik - proteser, tandimplantat och tandbroar
  •  Käkkirurgi
  •  Endodonti - rotbehandling, exempelvis rotfyllning
  •  Parodontologi - tandlossningssjukdomar
  •  Bettfysiologi - besvär från käkleder och/eller tuggmuskulatur
  •  Odontologisk radiologi - röntgen
  • Orofacial medicin - sjukhustandvård


Regelbundna kontroller hos en tandläkare

Att regelbundet gå till tandläkaren för en basundersökning är viktigt av flera skäl. Med regelbundna besök minskar du dels behovet av akutbesök då många sjukdomar i munnen kan vara asymtomatiska men du minskar även risken för att drabbas av allvarliga problem i munnen.


Genom att kombinera regelbundna besök hos tandvården med en god munvårdsrutin ger du din tandhälsa de bästa möjliga förutsättningarna till att förbli god genom hela livet. En god munvårdsrutin bör innehålla följande steg: 


  • Borsta tänderna två gånger om dagen, i två minuter med två centimeters fluortandkräm
  • Använd tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen för att få bort plack och matrester mellan tänderna
  • Skölj munnen med fluorskölj 

Information om artikeln

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.