Tandläkare

Här berättar vi allt om tandläkarens roll och uppgifter.

Då och då behöver de flesta besöka en tandläkare. Det kan vara när olyckan varit framme eller om du har fått problem med en eller flera tänder. Tandläkaren har en fördjupad kunskap om tänder och tandvård, och det är hen som till exempel lagar ett hål eller hjälper dig med en trasig tand.

Vad gör en tandläkare?

En tandläkare behandlar alla mun- och tandrelaterade skador eller problem. Tandläkaren förebygger också problem samt utreder och behandlar sjukdomar och skador i munnen och i det övriga käksystemet.

 

Utför tandläkaren även undersökningar?

 

Tandläkaren undersöker patienter för att enklare kunna fastställa diagnoser och besluta om lämpliga behandlingar ifall de skulle behövas. Oftast är det samma tandläkare som sedan utför behandlingen om inte tandsköterskan eller tandhygienisten utför det.

För att träffa en barnspecialist krävs en remiss från en allmäntandläkare eller läkare. Du har även rätt att välja en annan aktör än den som ditt barn går hos i dag om du så önskar.


Vad kan man mer förvänta sig av sin tandläkare?

 

De vanligaste arbetsuppgifterna för en tandläkare är att laga hål, utföra rotfyllningar, genomföra lättare operationer samt behandla tandköttsinflammationer. Men de arbetar också noggrant för att förebygga skador på tänderna. Finns det risk för förändringar i munhålan så studerar man dem så man upptäcker sjukdomar i ett tidigt stadium.

 

Tandläkaren – en del av kliniken

Tandläkaren har en ledande position i personalstyrkan på kliniken. De jobbar mycket nära med de andra tandvårdspersonal. I personalstyrkan ingår också en tandsköterska och en tandhygienist. Delar av en tandläkares arbetsuppgifter utförs ofta i samarbete med en tandtekniker. Detta kan vara när det kommer till arbeten med att rätta till felställda tänder eller ersätta skadade tänder med kronor, broar, proteser eller implantat.

 

Då behöver du besöka tandläkaren.

Den vanligaste anledningen att träffa sin tandläkare är på ett av sina rutinbesök. Då görs en undersökning av dina tänder samt din allmänna munhälsa. Du bli kallad på besök av din klinik, oftast en klinik som ligger närmast där du är skriven eller om du är inskriven hos en klinik du själv valt. Alternativt kan du själv kontakta kliniken om du upplever problem eller vill göra en undersökning innan ditt rutinbesök.

 

Olika typer av tandvård

Det finns många områden inom tandvård, och många tandläkare specialiserar sig inom olika områden. För att du ska kunna arbeta som tandläkare krävs det att man efter sin utbildning ansöker om legitimation hos Socialstyrelsen. Det är först efter två års kliniskt arbete som man har möjlighet att vidareutbilda sig till specialist.

 

Specialinriktningar

 

Det finns åtta specialområden inom tandvård.

  •  Ortodonti– tandreglering
  •  Pedodonti– barntandvård
  •  Oral protetik– proteser
  •  Käkkirurgi
  •  Endodonti– rotbehandling
  •  Parodontologi– tandlossningssjukdomar
  •  Bettfysiologi– besvär från käkleder och/eller tuggmuskulatur
  •  Odontologisk radiologi

 

För att man som tandläkare ska kunna följa med i den snabbt löpande utvecklingen inom tandvård, är kontinuerlig fortbildning mycket viktig.

 

Akut tandvård och akuttandläkare

Ibland upplever man mer akuta fall som om man varit med om en olycka eller har plötslig smärta man inte kan härleda eller lösa. Händer detta bör man söka akut vård och kontakta en akuttandläkare. Det kan vara den tandläkare du brukar träffa som tar akuta fall men det behöver inte vara det.

 

När bör man uppsöka en akuttandläkare?

Det finns många typer av problem eller besvär som gör att man behöver akut vård. I vissa fall kan det vara lite svårt att veta om det är akut eller om smärtan och problem kan försvinna, och man kan vänta till nästa dag då tandläkarmottagningen är öppen. Därför rekommenderas patienter alltid att som första steg ringa till tandakuten eller sin akuttandläkare för rådgivning.

 

Besvär du bör söka akut vård för:

    • Tandvärk i samband med feber
    • Svår tandvärk
    • Skadad tand i samband med olycka
    • Utslagen tand
    • Ilningar
    • Problem med visdomstand
    • Lossnad fyllning/lossnad plomb
    • Lossnad brygga/krona
    • Tandlossning
    • Blödande tandkött


Viktigt att tänka på vid akuta fall

Om du behöver ta kontakt med akuttandläkare, gör det så snabbt som möjligt när du har skadat tänderna. Det kan finnas risk för att besvären blir värre eller till och med permanenta om du väntar för länge.


Regelbundna kontroller minskar risken för problem

Om man vill underlätta samt minimera besöken till tandläkaren är det viktigt att gå på sina regelbundna besök hos sin ordinarie tandläkare. Man kan få infektioner eller skador i munnen som inte märks förrän efter relativt lång tid. Men om man hela tiden går på sina regelbundna besök för att få sina tänder undersökta med jämna mellanrum, minskar risken.

Förebygga problem

Det är bra om man går på de besök man blir kallad till, på så sätt kan du förebygga problem och få vård i rätt tid – och dessutom slippa besöka tandakuten. Dina tänder kan påverka hälsan på flera sätt, men med en god mun- och tandhygien kan man bibehålla ett bra allmäntillstånd.


Skillnaden mellan en tandläkare och en tandhygienist

Skillnaden mellan en tandläkare och en tandhygienist är först och främst utbildning och arbetsuppgifter. Varje mottagning eller klinik väljer själva vilken service de vill erbjuda sina patienter, men det är vanligt att en tandläkare och tandhygienist arbetar tillsammans.


Utbildningar

En tandläkare och tandhygienist har helt enkelt gått olika utbildningar. Däremot så har båda efter godkända studier fått yrkeslegitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Hårdraget kan man säga att den stora skillnaden mellan yrkena är att tandläkaren kan jobba i munnen med tänderna, medan tandhygienisten jobbar utanpå tänderna.


Ansvaret för patient

En tandläkare har genomgått en längre och mer omfattande utbildning och får därmed mer ansvar för den kompletta vården. En tandhygienist är mycket mer fokuserad på den förebyggande vården samt rengöring. Tandhygienister tittar också efter tandlossningssjukdomar och ställer diagnoser för karies.


Jobbar tillsammans

En klinik eller tandläkarmottagning har ofta både tandläkare och tandhygienister vilket effektiviserar tandvården. Om tandhygienisten kan arbeta med sitt kompetensområde kan de på så sätt frigöra mycket mera tid för tandläkaren så att hen kan genomföra mer påfrestande och krävande behandlingar.


Boka en tid hos Aqua Dentals erfarna tandläkare

Boka en tid direkt eller fyll i formuläret så kontaktar vi dig.


Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.