Tandproblem
Misstänker du att du har ett tandproblem? Kontakta din tandläkare för hjälp med att fastställa orsaken till problemet.
Att ha tandproblem är vanligt och kan påverka din munhälsa negativt. Exempel på tandproblem är karies och frätskador.
Med en god munvårdsrutin och regelbundna tandläkarbesök kan du undvika att drabbas av olika tandproblem. Tandproblem ska tas på allvar och om du har ihållande tandproblem ska du alltid uppsöka tandvård.
Vilka är de vanligaste tandproblemen?
Att drabbas av tandproblem någon gång behöver inte vara farligt. Men för att undvika att mindre tandproblem utvecklas till mer allvarliga tandsjukdomar är det viktigt med en god munhygien och regelbundna tandläkarbesök. Nedan hittar du de vanligaste tandproblemen och anledningar till att de uppstår.
Karies
Karies är ett mycket vanligt tandproblem och uppstår när det samlas bakterier på dina tänder. Dessa bakterier frigör nämligen skadliga syror som i sin tur bryter ner emaljen och orsakar karies, även kallat hål i tänderna. Karies kan, om det förblir obehandlat, sprida sig och orsaka en tandinfektion, exempelvis pulpit som är en inflammation i pulpan. Karies är ofta svårt att upptäcka själv då det sällan orsakar symtom i ett tidigt skede.
Frätskador
Om du dricker och äter mycket sura livsmedel sänks pH-värdet i munnen och dina tänder utsätts för syraangrepp. Dessa syraattacker kan i sin tur orsaka frätskador på dina tänder. Till skillnad från karies så är det inte bakterier som orsakar frätskadorna. Frätskador angriper emaljen i ett första skede men kan, om skadan förblir obehandlad, nå dentinet och slutligen pulpan, tandens innersta lager. En av salivens uppgifter är att neutraliserar syror i munnen men om du regelbundet intar sura livsmedel hinner saliven inte med och dina tänder kan utsättas för syraangrepp.
Ilningar i tänderna
Att någon gång drabbas av ilningar i tänderna är inte ovanligt och behöver inte alltid vara något allvarligt. Exempelvis kan både kalla och varma livsmedel orsaka ilningar. Men ilningar kan även vara tecken på att något inte står rätt till i munnen. Exempelvis kan karies och frätskador orsaka ilningar i tänderna. Därför ska du inte vänta med att söka vård om du har problem med ihållande ilningar i tänderna.
Plack
Plack bildas naturligt på dina tänder dagligen och är en klibbig bakteriebeläggning. Plack samlas främst mellan tänderna och längst tandköttet. Plack måste tas bort från dina tänder med hjälp av tandborstning och tandtråd varje dag. Om plack inte skulle tas bort regelbundet förhårdnar det och blir till tandsten.
Tandsten
Tandsten är ett vanligt förekommande tandproblem och om det tas bort regelbundet är det inte farligt. Tandsten bildas på dina tänder när plack inte tas bort regelbundet. När plack kommer i kontakt med saliv hårdnar det nämligen tillslut och blir till tandsten. Tandsten går inte att ta bort själv utan bör alltid tas bort hos en tandläkare eller tandhygienist. Tandsten samlas ofta vid tandköttskanten och kan öka risken för tandköttsinflammation. Det beror på att bakterier lättare kan tränga in under tandköttet och orsaka en inflammation. Tandsten kan kännas som en skrovlig yta på tänderna.
Misstänker du att du har ett tandproblem? Vänta inte med att söka vård. Ju tidigare ett tandproblem behandlas desto mindre är risken för att du drabbas av mer allvarliga tandsjukdomar. Du kan boka en tid hos oss nedan.
Orsaker till tandproblem
Tandproblem kan uppstå på grund av flera olika anledningar men den främsta orsaken till att du drabbas av tandproblem är en bristande munhygien. Nedan hittar du fler orsaker till olika tandproblem:
- Dålig munhygien: En dålig munhygien är den främsta orsaken till att du drabbas av karies och tandsten.
- Kost: En kost rik på socker och syra är den främsta orsaken till frätskador. Exempel på sura livsmedel är juice och läsk.
- Ålder: Risken för vissa tandproblem ökar även med åldern. Det beror bland annat på att muntorrhet exempelvis är vanligare hos äldre. Muntorrhet beror oftast på salivbrist. En brist på saliv leder i sin tur till att du löper ökad risk för karies och frätskador.
- Genetik: Även genetik kan påverka hur mottaglig du är för tandproblem.
Hur behandlas olika tandproblem
Hur ett tandproblem behandlas beror på vilket typ av tandproblem det är samt hur omfattande besväret är. Exempelvis kan karies i ett tidigt skede behandlas med hjälp av god egenvård och fluorlack. Om karies är mer omfattande kan en tandfyllning vara nödvändigt alternativt en rotfyllning för ännu mer omfattande problem.
Frätskador behandlas i ett första stadie med att se över dina kostvanor och din munvårdsrutin. I svårare fall där emaljen har blivit utsatt för omfattande slitage kan frätskador behöva behandlas med kronor. Tandsten behandlas hos en tandläkare eller tandhygienist där din behandlare rengör och putsar dina tänder.
Hur undviker man att drabbas av tandproblem?
För att undvika diverse olika tandproblem är det viktigt med en noggrann munvårdsrutin och regelbundna tandläkarbesök. Din munvård bör dagligen innehålla följande steg:
- Borsta tänderna: Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm.
- Använd tandtråd: Använd tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen för att få bort bakterier mellan tänderna.
Med regelbundna tandundersökningar får din tandläkare möjlighet att kontrollera hela munhålan och upptäcka eventuella tecken på munsjukdomar i ett tidigt skede. På så sätt kan mer omfattande behandlingar och tandproblem undvikas och du värnar om din munhälsa.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till tandproblem
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.