Ont i tandköttet
Har du ont i tandköttet? Det kan bero på en tandköttsinflammation, afte eller en tandböld.
Du kan få ont i tandköttet på grund av flera olika anledningar. De flesta underliggande orsakerna rotar sig oftast i en bristande munhygien.
Med en god munhygien och regelbundna tandläkarbesök kan du undvika att få ont i tandköttet och drabbas av olika mun- och tandsjukdomar. Ett friskt tandkött ska ha en jämn blekrosa färg och sluta tätt kring tänderna. Om du har ont i tandköttet eller om ditt tandkött är rött så kan det vara tecken på att något inte står rätt till.
Varför får man ont i tandköttet?
Du kan få ont i tandköttet av flera olika anledningar och det är inte alltid lätt att själv identifiera orsaken bakom smärtan. En av de vanligaste orsakerna till att du får ont i tandköttet är tandköttsinflammation. Inflammationen kan bero på dålig munhygien, plack och tandsten.
Olika munsjukdomar som kan orsaka ont i tandköttet
Du kan få ont i tandköttet av flera olika orsaker och det första steget mot att behandla ont i tandköttet är att identifiera orsaken. Nedan hittar du vanliga orsaker till att du får ont i tandköttet och dess symtom.
Tandköttsinflammation
En tandköttsinflammation är bland de vanligaste orsakerna till att du har ont i tandköttet. Om en tandköttsinflammation förblir obehandlad kan det leda till tandlossning. Därför ska du inte vänta med att söka vård om du misstänker att du har ont i tandköttet på grund av en tandköttsinflammation. Förutom ont i tandköttet kan blödande, svullet och tillbakadraget tandkött vara symtom på en tandköttsinflammation. Den främsta anledningen till att drabbas av en inflammation i tandköttet är en bristande munhygien.
Afte
Afte, eller aftös stomatit, orsakar små gulvita sår i munslemhinnan, exempelvis på tandköttet. Afte börjar som små ovala blåsor som sedan spricker och blir till gulvita sår. Området runt såren är ofta rött och såren kan vara smärtsamma och bland annat leda till att du får ont i tandköttet. Afte går vanligtvis över av sig själv och behöver sällan behandlas.
Skavande protes
Om du har en illasittande tandprotes eller bettskena kan den börja skava och orsaka små sår på tandköttet och i gommen. Såren kan sedan i sin tur orsaka obehag och smärta. Om du misstänker att det är en protes eller bettskena som orsakar att du har ont i tandköttet bör du kontakta din tandläkare. Beroende på orsaken så justerar din tandläkare din befintliga protes eller bettskena. Ibland kan en hel ny protes behöva göras.
Tandböld
En tandböld, även kallat abscess, är en ansamling var vid roten av en tand. En tandböld är en typ av tandinfektion och vanliga symtom på tandböld är ont i tandköttet, ihållande tandvärk, svullnad i ansiktet och att det gör ont att svälja och tugga. En tandböld kan se ut som en liten finne eller knöl på tandköttet precis ovanför tanden. En tandböld är ett allvarligt tillstånd och om du misstänker att du har en tandinfektion ska du inte vänta med att söka vård.
När ska jag söka vård?
Om du misstänker att du har en illasittande protes, en tandböld eller tandköttsinflammation ska du inte vänta med att söka vård. En tandköttsinflammation kan utvecklas till tandlossning om inflammation förblir obehandlad. En tandinfektion kan sprida sig till andra delar av kroppen och därför är det viktigt att söka vård tidigt. Du kan boka en akuttid hos oss nedan.
Behandling av ont i tandköttet
Hur ont i tandköttet behandlas beror på vad den underliggande orsaken är. Om det exempelvis är en tandköttsinflammation som orsakar smärtan och inflammationen inte är alltför omfattande rengör din tandläkare området och avlägsnar plack och tandsten. Din tandläkare kommer även att leta efter eventuella tecken på tandlossning. Om det är en tandböld som orsakar att du har ont i tandköttet kommer bölden att dräneras och infektionen att behandlas.
Så kan du undvika att få ont i tandköttet
För att förebygga och undvika att få ont i tandköttet är det viktigt med en god munhygien och regelbundna tandläkarbesök. För att upprätthålla en god munhygien är det viktigt med en noggrann munvårdsrutin. Din dagliga munvård bör se ut på följande sätt:
- Borsta tänderna två gånger om dagen i två minuter med två centimeter fluortandkräm.
- Använd tandtråd dagligen för att få bort plack och matrester mellan tänderna.
- Använd en munskölj som innehåller fluor. På så sätt sköljer och rengör du hela munnen.
Med regelbundna tandläkarbesök får din tandläkare möjlighet att kontrollera och undersöka dina tänder, tandkött och munslemhinna. På så sätt kan eventuell problematik upptäckas och behandlas i ett tidigt skede. Hos din tandläkare får du även tips på hur du upprätthåller en god munhygien på bästa sätt.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till ont i tandköttet
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.