Vanliga myter om tandvård
Det finns flera vanliga myter om tandvård och många känner du säkert igen. Här tar vi reda på vad det är som faktiskt stämmer.
Som med mycket annat finns det ett flertal myter om tandvård. Exempelvis har du kanske hört att lightläsk är bättre för tänderna än vanliga läsk med socker, men det är faktiskt en myt. I den här artikeln spräcker vi hål på fem vanliga myter om tandvård.
Många myter om tandvård är så pass vanliga så att du säkert tar dem för givet. Men många av de vanligaste myterna är även de som är mest missvisande och som till och med kan leda till att din munhälsa försämras på sikt.
De fem vanligaste myterna om tandvård
Nedan hittar du de fem vanligaste myterna om tandvård och vad det är som faktiskt stämmer.
Tandvårdsprodukter som innehåller fluor är farliga för hälsan och bör undvikas
Fluor är ett grundämne och en giftig gas som man självklart inte ska förtära. Men tandvårdsprodukter innehåller inte fluor utan fluorid som är en jon och ofarlig. Det är dock lätt hänt att förvirring uppstår då tandvårdsprodukter som innehåller fluorid ofta kallas för exempelvis fluortandkräm och fluorskölj. De mängder fluorid som används inom tandvården är helt ofarliga och dessutom extremt viktiga. Fluorid är nämligen i dag det bästa skyddet vi har mot tandsjukdomen karies. Fluorid stärker emaljen och ger oss på så sätt ett bättre skydd mot karies.
Ju hårdare man borstar tänderna desto renare blir det
En annan vanlig myt om tandvård är att tänderna blir renare om man borstar hårdare och använder en hård tandborste. Detta stämmer inte. I själva verket ska man använda en mjuk tandborste alternativt en extra mjuk tandborste. Det beror på att en hård tandborste bara sprätter över de viktiga områdena, som tandköttskanten, medan den mjuka borsten gör rent på ett helt annat sätt och kommer åt bättre. Om du borstar för hårt kan du även råka skrubba sönder tandköttet.
Lightläsk, till skillnad från sockerläsk, är inte farligt för tänderna
En vanlig och omdiskuterad myt är att lightläsk och sockerfri läsk inte är farligt för tänderna. Detta stämmer inte. I princip alla typer av läskedrycker, inklusive energidryck, har ett surt pH-värde vilket innebär att de löser upp ytskiktet på tänderna och orsakar så kallade frätskador. Det innebär i sin tur att om du ofta sippar på läsk, energidryck eller sockerfri läsk så utsätter du dina tänder för regelbundna syraattacker som nöter bort emaljen. Sen är det dock så att läsk som innehåller socker också orsakar frätskador samt ökar risken för karies.
Ingen smärta inget tandvårdsbehov
En vanlig missuppfattning och myt är att man inte har ett tandvårdsbehov om allting ser och känns bra i munnen. Men många tandsjukdomar som exempelvis karies är svåra att upptäcka på egen hand just eftersom de, till en början, är asymtomatiska. Karies måste ha utvecklats under en längre tid för att tillståndet ska orsaka smärta och besvär. Även tandsjukdomen tandlossning är i stor utsträckning smärtfri. På så sätt är det mycket viktigt att regelbundet gå till tandläkaren för en basundersökning så att olika tandbesvär kan upptäckas och behandlas i tid.
Ju mer tandkrämen löddrar desto bättre
Slutligen är en vanlig myt att tandkräm som löddrar mycket har bättre effekt än en tandkräm som inte löddrar mycket. Detta stämmer inte. Det enda som är viktigt när du väljer tandkräm är att du väljer en tandkräm som innehåller fluorid. På så sätt skyddar du och stärker dina tänder mot karies. Du bör borsta tänderna med två centimeters fluoridtandkräm, två gånger om dagen i två minuter.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till myter om tandvård
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.