Mukosit
Har du sår i munnen som inte försvinner eller problem med blödande tandkött vid ett tandimplantat? Då kan du ha mukosit.
Mukosit innebär att du har drabbats av en inflammation i slemhinnorna i munnen. Mukosit kan uppstå på grund av att du genomgår en cellgiftsbehandling eller har en bristande munhygien kring ett tandimplantat. Då kallas det för periimplantär mukosit.
Mukosit kan vara mycket smärtsamt och uppstå var som helst i munnen. Om mukosit uppstår vid ett tandimplantat kallas det för periimplantär mukosit. Beroende på vad det är som orsakar mukosit kan tillståndet behandlas på olika sätt.
Vad är mukosit?
Oral mukosit är en typ av munslemhinneinflammation och kan orsaka en brännande eller stickande känsla i munnen. Mukosit kan orsaka smärtsamma sår i munnen och att det yttersta lagret av munslemhinnan försvinner. Mukosit kan ses som ett övergripande begrepp för en viss typ av inflammation som kan drabba munslemhinnan, mag- och tarmkanalen samt andningsvägarna. Om mukosit uppstår i munslemhinnan kring ett tandimplantat kallas det för periimplantär mukosit.
Periimplantär mukosit
Periimplantära sjukdomar orsakar inflammationer i munslemhinnan kring ett tandimplantat. Det finns två olika typer av periimplantära sjukdomar; peri-implantit och periimplantär mukosit.
Symtomen på periimplantär mukosit kan likna symtomen vid en tandköttsinflammation. Exempelvis är det vanligt med blödande tandkött och att området varar. Precis som att en tandköttsinflammation är ett första stadie till tandlossning är periimplantär mukosit ett första stadie till peri-implantit. Det innebär att periimplantär mukosit kan, om det förblir obehandlat, leda till peri-implantit som är en allvarlig munsjukdom. Vid periimplantär mukosit har inte benförlust uppstått vilket sker vid peri-implantit. Periimplantär mukosit är precis som en tandköttsinflammation, reversibelt, om det behandlas i tid.
Symtom på mukosit
Vanliga symtom vid mukosit är rodnad och blödande tandkött. Mukosit kan även uppstå i andra delar av munhålan och kan då vara mycket smärtsamt och orsaka obehag. Nedan hittar du flera vanliga symtom på mukosit:
- Smärtsamma sår i munnen
- Området är varigt
- Svårigheter med att äta och dricka på grund av såren
När ska jag söka vård?
Om du misstänker att du har mukosit ska du inte vänta med att söka vård. Du bör alltid söka vård om du har sår i munnen som inte går över inom två veckor eller om du har ihållande problem med att tandköttet vid ett implantat blöder. Såren i munnen som orsakas av mukosit kan även leda till att du löper ökad risk för att drabbas av ytterligare infektioner.
Obehandlad periimplantär mukosit kan leda till att du drabbas av peri-implantit som innebär benförlust i käkbenet och att ditt tandimplantat i värsta fall lossnar. Misstänker du att du har mukosit? Du kan boka en akuttid hos oss nedan.
Orsaker till mukosit
Mukosit kan uppstå på grund av flera orsaker. Det är bland annat vanligt att drabbas av mukosit om du genomgår strålbehandling eller kemoterapi i huvud- och halsområdet. Det beror på att cellgifter kan börja angripa munslemhinnan och på så sätt orsaka mukosit.
Den främst anledningen till att du drabbas av periimplantär mukosit är en bristande munhygien. Det beror på att då kan plack lättare bildas på tänderna runt implantatet. Plackuppbyggnad kan i sin tur sedan skapa “bryggor” så att andra typer av bakterier i munnen kan samlas på implantatytan.
- Om du har haft besvär med kronisk parodontit (tandlossning) innan kan du löpa större risk för att utveckla periimplantär mukosit.
- Rökning
- Diabetes
Behandling av mukosit
Hur mukosit behandlas beror på vad det är som orsakar tillståndet. Om du har drabbats av mukosit på grund av cellgifts- eller strålbehandling finns det behandlingar som kan minska inflammation och irritationen i munslemhinnan. Exempelvis kan en särskild munskölj eller salva ordineras av din tandläkare som lindrar symtomen. Mukosit som uppstår i samband med en cellgiftsbehandling kvarstår vanligtvis minst två veckor efter det att behandlingen har avslutats.
Om du har drabbats av periimplantär mukosit behandlas det i ett första skede med en förbättrad munhygien i kombination med regelbundna kontroller hos din tandläkare eller tandhygienist. Din tandläkare kan även ordinera att du smörjer in det drabbade området med en klorhexidingel i tre till fyra veckor. Ibland kan din tandläkare även rekommendera att du använder klorhexidingel och/eller en munskölj som innehåller klorhexidin. Du kan även behöva gå till en tandhygienist för professionell rengöring, borttagning av plack och utprovning av lämpliga hjälpmedel för att kunna upprätthålla en god munhygien.
Hur förebygger man mukosit?
Det är svårt att förebygga mukosit som uppstår till följd av en cellgiftsbehandling. Däremot kan periimplantär mukosit förebyggas med en god munhygien. Med en noggrann munvårdsrutin och regelbundna tandläkarbesök upprätthåller du en sund munhygien. Din munvårdsrutin bör inkludera följande steg:
- Borsta tänderna minst två gånger om dagen med en mjuk tandborste och fluortandkräm.
- Använd tandtråd dagligen för att få bort matrester och bakteriebeläggningar på mellan tänderna.
- Om du har tandimplantat kan du även bli rekommenderad av din tandläkare eller tandhygienist att använda en enbindelsborste samt mellanrumsborstar.
Med regelbundna tandläkarbesök får din tandläkare möjlighet att kontrollera din allmänna munhälsa. På så sätt kan tillstånd som mukosit behandlas i ett tidigt skede och minska risken för att du drabbas av smärta och mer allvarliga tillstånd. Om du röker och har ett tandimplantat bör du även försöka sluta röka. På så sätt minskar du risken för att drabbas av mukosit.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till mukosit
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.