Gingivan
Med en god munvårdsrutin kan du undvika att bakterier tränger in under gingivan och orsakar tandköttssjukdomar.
Sjukdomar i gingivan, även kallat tandkött, påverkar hela munnen och kan leda till allvarlig problematik som exempelvis tandlossning. Därför är det viktigt att du inte bara rengör dina tänder dagligen utan även gingivan.
Gingiva, mer känt som tandkött, är den mjukvävnad som omger våra tänder. Gingivan skyddar bland annat tändernas rötter från bakterier i munnen samt utgör en del av tändernas fäste. Gingivan kan precis som dina tänder drabbas av olika munsjukdomar. För att bibehålla ett friskt tandkött är det därmed viktigt med en god munhygien.
Munsjukdomar som kan drabba gingivan
Den vanligaste munsjukdomen som drabbar gingivan är gingivit, även kallat tandköttsinflammation. Den främsta orsaken till tandköttsinflammation är en bristande munhygien.
Tandköttsinflammation
Gingivit uppstår när bakterier i munnen tränger in mellan gingivan och tänderna. Om plack och tandsten inte tas bort regelbundet utsätts nämligen gingivan för regelbundna bakterieangrepp. Vanliga symtom på tandköttsinflammation är att gingivan blir svullen, röd och blöder. Om tandköttsinflammation upptäcks i ett tidigt skede går det att behandla men obehandlad gingivit kan leda till tandlossning vilket är en allvarlig tandsjukdom.
Tillbakadraget tandkött och blottade tandhalsar
Om gingivan börjar dra sig tillbaka är det vanligtvis ett resultat av en tandköttsinflammation men kan även bero på felaktig tandborstteknik, att du använder en för hård tandborste eller frätskador. Om gingivan har börjat dra sig tillbaka kan du drabbas av blottade tandhalsar. Blottade tandhalsar innebär att tandroten inte längre skyddas av gingivan och därmed kan utsättas för bakterieangrepp.
Vanliga symtom på att gingivan har dragit sig tillbaka är ökad känslighet, tanden ser längre ut än vanligt och ilningar. Gingiva som en gång dragit sig tillbaka kan inte växa ut igen och därför bör du söka vård så fort du misstänker att du har drabbats av tillståndet.
Misstänker du att du har drabbats av en sjukdom i gingivan? Vänta inte med att söka vård. Du kan boka en tid hos oss nedan.
Behöver du boka en tid?
Skötsel av gingivan
Med en god munvårdsrutin och regelbundna tandläkarbesök kan du undvika och förebygga diverse olika mun- och tandsjukdomar. Det är lätt hänt att rengöring av gingivan glöms bort men detta är minst lika viktigt som att borsta tänderna.
Daglig munvårdsrutin
För att upprätthålla en sund munhygien är det viktigt med en god munvårdsrutin. Din dagliga munvårdsrutin bör innehålla följande steg:
- Borsta tänderna: Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm.
- Använd tandtråd eller mellanrumsborstar: Genom att använda tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen kompletterar du tandborstningen och rengör områden som en tandborste inte når. Utan tandtråd kan bakterier och plack samlas mellan tänderna och längs gingivan.
Titta dig i munnen
Du kan även i samband med din munvårdsrutin titta dig själv i munnen. Gingivans utseende kan nämligen i många fall hjälpa dig att avgöra om du har en god munhygien eller inte. En frisk gingiva ska ha en blekrosa färg, vara fast och omsluta tätt kring tänderna. Om gingivan exempelvis har en rödaktig färg eller blöder är det vanligtvis tecken på att något inte står rätt till i munnen. Att blöda i samband med tandtrådning eller tandborstning är inte, som många kan tro, helt normalt utan ett tecken på att du har en underliggande munsjukdom.
Regelbundna tandläkarbesök
Vid den årliga tandundersökningen får din tandläkare möjlighet att kontrollera dina tänder, din gingiva och dina munslemhinnor. På så sätt kan eventuell problematik upptäckas i ett tidigt skede och du får även rekommendationer och råd av din tandläkare kring vilka steg som bör ingå i din munvårdsrutin. Vid regelbundna besök hos en tandläkare eller tandhygienist får du även hjälp med att få bort tandsten och plack från dina tänder. Om tandsten och plack inte tas bort regelbundet kan de tränga ner under tandköttskanten och in i tandköttsfickorna. Då kan gingivan drabbas av etandköttsinflammation.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till gingivan
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.