Alveolit
Misstänker du att du har alveolit? Symtom på alveolit kan vara smärta, dålig smak och lukt i munnen samt att benet syns i den tomma tandhålan.
Alveolit är ett smärtsamt tillstånd som kan uppstå efter att du dragit ut en tand. Alveolit är ett relativt sällsynt tillstånd men om du drabbas, kan det vara mycket smärtsamt.
Alveolit är en inflammation som kan uppstå om blodet inte koagulerar ordentligt i det hålrum som uppstår efter att du dragit ut en tand. Alveolit är relativt sällsynt och risken för alveolit är ungefär 2 procent efter en tandextraktion. Däremot är risken för att utveckla alveolit cirka 20 procent vid extraktion av visdomständer.
Vad är alveolit?
Alveolit, även kallat dry socket, kan uppstå efter att du dragit ut en tand. Alveolit är en inflammation i de fördjupningar i käkbenet som uppstår efter en tandextraktion. Normalt sett fylls hålet, efter att tanden har dragits ut, med blodkoagulering vilket skyddar den känsliga benstrukturen under tiden den läker. Men ibland koagulerar inte blodet ordentligt eller löses upp vilket lämnar benet utsatt för inflammation och irritation och då kan alveolit uppstå.
Symtom på alveolit
Alveolit kan vara mycket smärtsamt och orsaka flera obehagliga symtom. Några vanliga symtom på alveolit kan vara:
- Avsaknad av koagulering och synligt ben i tandhålan: Bland de vanligaste symtomen på alveolit är att ben syns i närheten av det område där tanden extraherades. Detta är ett resultat av att blodet inte koagulerat efter operationen.
- Värk och bultande smärta i tandkött eller käke: Att vara öm efter en operation är helt normalt men om du har ihållande, bultande värk som inte går över efter ett par dagar kan det vara ett tecken på alveolit.
- Dålig smak och lukt från den tomma tandhålan: Om du har en dålig andedräkt och dålig smak i munnen som inte försvinner trots att du sköljer munnen med antibakteriell munskölj kan det vara ett tecken på alveolit.
- Smärta i ansiktet: Ett ytterligare symtom på alveolit är om den bultande smärtan sträcker sig ut mot tinningarna, örat och halsen.
När ska jag söka vård?
Om du har något av ovanstående symtom och misstänker att du har alveolit ska du söka akut tandvård omedelbart. Du kan boka en akuttid nedan.
Orsaker till alveolit
Det finns flera faktorer som kan öka risken för att utveckla alveolit efter en tandextraktion. Några av de vanligaste orsakerna till alveolit är:
Bakterier från mat och dryck
Efter att du har dragit ut en tand brukar tandläkaren ofta ange en tidsperiod när du inte får dricka eller äta. Det beror på att om matrester tillsammans med bakterier i munnen fastnar i tandhålan kan detta störa läkningsprocessen och leda till att blodkoaguleringen bryts ned vilket kan leda till alveolit.
Störa koaguleringen
Om du exempelvis borstar tänderna eller stoppar andra främmande föremål i munnen, som sugrör, direkt efter att du har dragit ut en tand kan du störa koaguleringen och sakta ner läkningsprocessen.
Tobak och nikotin
Rökning torkar ut munhålan och nikotin minskar blodflödet i munnen vilket i sin tur kan påverka blodets förmåga att koagulera, vilket kan orsaka alveolit.
Tandutdragningens typ
Visdomständer och komplicerade extraktioner har högre risk för att leda till alveolit.
Hur behandlas alveolit?
Om du misstänker att du har utvecklat alveolit är det viktigt att söka akut tandvård. Beroende på hur omfattande problematiken är kan alveolit behandlas på olika sätt men brukar innehålla följande steg:
- Rengöring av området: Om du drabbats av alveolit brukar tandläkaren först rengöra tandhålan för att avlägsna matrester och bakterier. Området kring tandhålan kommer att bedövas, rengöras och processen med blödning kommer startas om.
- Tamponad: När tandhålan väl är rengjord och blödningen har startats om kan en så kallad tamponad placeras i tandhålan. En tamponad täcker benet som är blottlagt och är en gasbinda med bland annat bedövningssalva. Detta kommer minska smärtan. Tamponaden tas sedan bort av tandläkaren, eller så gör du det själv, efter max två dagar.
- Smärtstillande: Om alveolit orsakar lindrig smärta kan din tandläkare föreslå att du behandlar alveolit hemma med smärtstillande.
- Receptbelagd medicin: Om alveolit orsakar ihållande och intensiv smärta kan din tandläkare skriva ut starkare smärtstillande medicin.
- Munskölj: Hålla området rent med hjälp av exempelvis antibakteriell munskölj.
Så förebygger du alveolit
Att förebygga alveolit är inte alltid möjligt men det finns några saker du kan göra för att undvika att utveckla alveolit och störa koaguleringsprocessen.
- God munhygien: För att förebygga alveolit är det viktigt att upprätthålla en god munhygien. Följ alltid din tandläkares rekommendationer om munvårdsrutiner. Dessa kan innefatta följande: skölja munnen med antibakteriell munskölj och borsta tänderna försiktigt med en antibakteriell tandkräm när ytan har koagulerat.
- Undvik rökning: Inandningsprocessen vid rökning kan mekaniskt störa koaguleringsprocessen samt att nikotinet minskar blodflödet i munnen vilket kan leda till att blodet har svårare att koagulera.
- Mjuk mat: Undvik att äta hård mat direkt efter en tandextraktion.
Genom att upprätthålla en god munhygien och följa din tandläkares råd och rekommendationer kan du förebygga alveolit. Om du misstänker att du har alveolit ska du alltid uppsöka akut tandvård för att få hjälp med att behandla problematiken.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till alveolit
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.