Tandreglering: Så går det till

Funderar du på om du behöver tandställning? Är du nyfiken på hur en tandregleringsbehandling går till? Oavsett metod är det några steg i behandlingen som alltid är de samma.

 Tandreglering kan behövas på grund av flera olika anledningar. Det finns flera olika metoder anpassade för att justera bettet på ett effektivt sätt beroende på dina individuella förutsättningar och förväntningar.

Oavsett orsak eller tid i livet är det aldrig försent att justera tändernas position. Tillsammans med din ortodontist, specialisttandläkare inom tandreglering, kommer du överens om vilken metod som passar just dina behov. Oavsett metod kommer vissa av stegen i behandlingen vara de samma. Om du bestämt dig för att genomgå en tandreglering är det första steget att boka tid för en konsultation. Beroende på bettproblematiken och dess omfattning kan olika tandregleringsmetoder vara att föredra.


Vad är tandreglering? 

Tandreglering, ortodonti, är en behandling för att justera tändernas position i munnen. De allra flesta som är i behov av tandrglering är unga men även vuxna kan behandla snedställda tänder med hjälp av en tandställning.


Varför behövs tandreglering 

Varför någon är i behov av en tandreglering kan ha många olika anledningar. Du kanske har problem med bettet eller så är du inte nöjd med tändernas utseende. Den vanligaste orsaken till tandställning och justering av tänderna är att något är problematiskt med ditt bett. Ofta beror det på att tänderna i käkarna inte möts som de ska.

Det är viktigt att komma ihåg att både vuxna och barn kan justera sina tänder om de har en bettavvikelse.


Vanliga bettfel


Det finns olika storters bettfel som kan göra att du vill eller behöver genomgå en tandregleringsbehandling. Beroende på omfattning och typ av problematik kan olika metoder för att justera tänderna vara att rekommendera.

Olika bettfel som kan åtgärdas med tandreglering:

  • Överbett
  • Underbett
  • Djupt bett
  • Öppet bett
  • Korsbett
  • Trångställt bett



Behandlingen steg för steg

Konsultation

En första bedömning görs och du får berätta om dina önskemål och förväntningar. Du kommer även att få information om de tandställningar vi arbetar med och kostnadsförslag för olika behandlingsalternativ. Under det första inledande mötet får du mer ingående information om vad behandlingen innebär. 

Inregistrering

Om du väljer att gå vidare med din tandregleringsbehandling så sker en inregistrering. Det innebär att det tas en röntgenbild, panoramabild, profilbild och att vi fotograferar din mun och dina tänder.

Undersökning

Om du inte har varit på en vanlig tandläkarundersökning och kontrollerat hur dina tänder mår under de senaste sex månaderna, skall detta göras innan vi sätter in din tandställning. Det är viktigt att se över situationen i munnen. 

Terapidiskussion

När ortodontisten planerat din behandling är nästa steg en terapidiskussion. Då går du och tandläkaren igenom vad ni kommit fram till är den bästa metoden för dig. Du får mer information om din unika behandlingsplan. Nu är du redo för att sätta in tandställningen.

Kontroller

När din tandregleringsbehandling har påbörjats sker regelbundna kontroller, vanligtvis varsjätte till åttonde vecka. Självklart kan tiden mellan besöken variera beroende på vart i behandlingen du befinner dig.

Utsättning

När vi uppnått önskat resultat så kommer vi tillsammans överens om att ta bort tandställningen. Du får en stabiliserande åtgärd i form av en tråd på insidan av tänderna eller en skena att använda på natten. Sedan kommer du i ett års tid att gå på regelbundna kontroller.

Olika typer av tandställningar

 

Beroende på bettproblematik, orsak, individuella förutsättningar och patientens preferenser finns det olika typer av metoder att tillgå. Det finns både fasta tandställningar och avtagbara tandställningar beroende på problemets omfattning. Om du är i behov av en tandställning är det första steget att boka en tid för en konsultation. Där får du veta mer om de olika metoderna och tandställningarna. 


Delbetala din tandreglering

För dig som önskar dela upp din betalning när du genomgår en tandregleringsbehandling erbjuder vi flera förmånliga delbetalningslösningar. Du kan bland annat välja att delbetala till en fast månadskostnad från 299 kronor. Du kan även välja att skräddarsy din egen delbetalning eller betala på faktura upp till 90 dagar utan extra kostnader. Du ansöker enkelt om våra betalningslösningar i receptionen på kliniken. Läs mer här.

När tänderna justeras blir rötterna något kortare, detta är något som kontrolleras med hjälp av röntgen. Om förkortningen av rötterna skulle bli för stor måste behandlingen eventuellt avbrytas. Det är viktigt att lyssna på tandläkarens ordinationer och följa de råd du får. Exempelvis är det viktigt undvika att bita på naglar, pennor och andra hård ting. Din munhygien är alltid viktig men när du har tandställning är det extra viktigt att vara noggrann med tandborstningen. Har du en fast tandställning kan matrester fasta kring fästena och om du har en avtagbar tandställning är det viktigt hålla tänderna rena så att inga beläggningar bildas.

När du har en tandställning är det extra viktigt att ta hand om dina dagliga munhygienrutiner. Om du har en fast tandställning fastnar matrester och bakterier ofta vid bågar och fästen vilket ökar risken för karies. Oavsett tandregleringsmetod är det viktigt att vara extra noggrann med rengöringen. 

  • Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm.
  • Gör rent mellan tänderna med exempelvis mellanrumsborstar.
  • Om du har en fasttandställning är det viktigt att göra rent bågar och fästen.
  • De ställen där tänderna sitter extra trångt kan behöva extra rengöring med exempelvis tandtråd eller tandstickor. 
  • Skölj munnen med fluor varje dag. 
  • Om du har en avtagbar tandställning är det viktigt att rengöra mun och tänder efter måltider och rengöra tandställningen med ljummet vatten för att undvika bakterieansamlingar.

Har du frågor om tandreglering? Funderar du på om du behöver tandställning eller vill du boka tid för en konsultation? Ringer oss på 010 - 188 00 00 eller om du föredrar att bli uppringd går det bra att fylla i formulräet nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort. Vi ser fram emot att höra från dig.

När du ska genomgå en behandling med tandreglering är det viktigt att välja en ortodontist eftersom en behandlare  med erfarenhet och fördjupad kunskap är den bästa garantin för en lyckad behandling. På Aqua Dental arbetar ortodontister med lång erfarenhet av att arbeta med både klassiska tandregleringsmetoder och nya mer moderna altrnatov.

Information om artikeln

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.