Högkostnadsskydd för tandvården
Om dina tandvårdskostnader överstiger 3000 kronor per år kan du få hjälp med en del av betalningen. Så här fungerar det.
Högkostnadsskyddet ingår i det statliga tandvårdsstödet och betalas ut av Försäkringskassan. Ersättningen är rörlig och betalas ut av Försäkringskassan. Högkostnadsskyddet är en del av det statliga tandvårdsstödet som också inkluderar ett allmänt tandvårdsbidrag (ATB) och ett särskilt tandvårdsbidrag (STB).
Till och med det år du fyller 19 år är tandvården i Sverige avgiftsfri. Från året du fyller 20 år ska du själv bekosta din tandvård. Du som har tandvårdskostnader på över 3000 kronor per år kan täckas av högkostnadsskyddet. Det innebär att du inte behöver bekosta hela behandlingen själv, utan får ersättning för en del av beloppet. Du kan då ta del av det statliga tandvårdsstödet, som består av tre delar: det allmänna tandvårdsbidraget (ATB), högkostnadsskyddet och särskilt tandvårdsbidrag (STB).
Olika typer av bidrag för tandvård
Försäkringskassan administrerar samtliga stöd. Tandvårdsstöden har tillkommit dels för att skydda dig mot alltför höga kostnader, men också för att förebygga tandproblem och stötta de som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning har ökad risk för sämre tandhälsa. Ett krav för att ta del av bidragen är att du är försäkrad i Sverige, alltså bor eller arbetar i landet.
Högkostnadsskydd
Högkostnadsskyddet för tandvård innebär att du skyddas mot höga kostnader av Försäkringskassan. För att täckas av högkostnadsskyddet måste du komma upp i över 3000 kronor per år i tandvårdskostnader. Ersättningen är rörlig och det finns två olika nivåer som styr hur mycket Försäkringskassan betalar.
Det allmänna tandvårdsbidraget
Det allmänna tandvårdsbidraget sköter sig självt och kan användas som delbetalning för din tandvård. Du får nytt bidrag den 1 juli varje år och det kan sparas i upp till två år.
20-23 år = upp till 600 kr per år.
24-64 år = upp till 300 kr per år.
65 år eller äldre = upp till 600 kr per år.
Särskilt tandvårdsbidrag
Det särskilda tandvårdsbidraget ges till dig som har en viss funktionsnedsättning eller sjukdom som kan innebära ökad risk för sämre tandhälsa. Bidraget ska användas i förebyggande syfte och uppgår till 600 kronor per halvår. Utbetalning är 1 januari och 1 juli.
Regionalt tandvårdsstöd
Du som har omfattande tandvård som del av en större behandling, extrem tandvårdsrädsla eller vissa funktionsnedsättningar kan ha rätt till mer tandvårdsstöd från din region. Stödet är ett ytterligare bidrag på 600 kronor extra per halvår. Din tandläkare eller tandhygienist kan hjälpa dig med vilken tandvård som ger rätt till regionalt tandvårdsstöd.
Tandvårdsstöd med F-Kort
Personer med svåra eller långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättningar kan ha rätt till ytterligare stöd i form F-tandvård eller tandvårdsstöd med F-kort. Det är ett kontinuerligt stöd till patienter till följd av sin sjukdom eller funktionsnedsättning har omfattande svårigheter att sköta sin munhygien. Din läkare kan hjälpa dig att ansöka om F-kort.
Boka en ledig tid direkt
Det är viktigt med regelbunden tandvård för att upprätthålla en god munhälsa. Om du som patient går regelbundet till tandvården får tandläkaren möjlighet att upptäcka eventuell problematik i tid så att den kan åtgärdas innan besvären blir omfattande och kostsamma. Enklast bokar du en ledig tid direkt via vår onlinebokning eller så går det bra att kontakta oss via telefon för att hitta en tid som passar.
Hur fungerar högkostnadsskyddet för tandvård?
Högkostnadsskyddet för tandvård finns till för att skydda dig mot höga tandvårdskostnader. Det innebär att du bara behöver betala en del själv vid större behandlingar. När du uppnått vissa kostnadsnivåer (över 3000 kronor) under ett år kan Försäkringskassan att gå in och ersätta en specifik procent av referenspriset. Det här är ingenting du själv behöver ansöka om eller hålla reda på, utan det finns registrerat hos dina tandläkare.
Vilken tandvård ingår i högkostnadsskyddet?
Eftersom högkostnadsskyddet för tandvård är en del av tandvårdsstödet så är det reglerat av staten vilka behandlingar som berättigar ekonomiskt stöd. Vissa behandlingar ingår helt i högkostnadsskyddet och vissa behandlingar har delar som är berättigade ekonomiskt stöd.
Det är komplext att lista vilka behandlingar som ingår i högkostnadsskyddet. Därför är det alltid bra att fråga din tandläkare om vad som gäller i ditt specifika fall. Men några riktlinjer finns:
- De allra flesta behandlingar inkluderas i högkostnadsskyddet och ger rätt till ett visst ekonomiskt stöd.
- Du har rätt att få behandling om du har ont eller lider av en sjukdom.
- Ersättning av tänder med avtagbara proteser eller kronor ingår oftast i högkostnadsskyddet.
- Att ersätta tänder med bryggor och tandimplantat ingår också i skyddet.
- Däremot är det olika regler som styr vilka tänder som räknas in och vilka material som ingår.
Vilken tandvård ingår inte i högkostnadsskyddet?
Om du väljer att genomgå en behandling som inte inkluderas i högkostnadsskyddet får du betala kostnaden utan hjälp.
Några exempel på behandlingar som inte ingår i högkostnadsskyddet är:
- Kosmetiska behandlingar, som enbart görs av estetiska skäl för att förbättra tändernas utseende
- Överflödiga eller icke nödvändiga behandlingar som kan lagas med andra metoder.
Hur mycket ersätter Försäkringskassan?
Allt under 3000 kronor per år betalar du själv. Om dina tandvårdskostnader överstiger 3000 kronor på ett år, går Försäkringskassan in och hjälper dig genom att betala 50% av referenspriset. Överstiger kostnaden 15 000 kronor på ett år ersätter Försäkringskassan 85% av referenspriset.
Vad är referenspris inom tandvården?
Referenspriset är ett fast pris som bestäms av staten för de tandvårdskostnader som omfattas av det statliga tandvårdsstödet. Referenspriset är normalpriset för en undersökning inklusive behandlingskostnad, tandtekniskt arbete och material. Försäkringskassan baserar alltid sin ersättning på det belopp som är lägst, tandläkarens pris eller referenspriset.
Fri prissättning inom tandvården
Det är viktigt att tänka på att det inom tandvården är fri prissättning, vilket innebär att tandläkarmottagningar och tandvårdskedjor har möjlighet att sätta vilka priser de själva vill. Det innebär att högkostnadsskyddet från Försäkringskassan är baserat på referenspriset eller på tandläkarens pris om det är lägre än referenspriset. Om tandläkaren du valt har högre priser än referenspriset betalar du som patient mellanskillnaden själv. Du har som patient alltid rätt att i förväg få veta kostnaden för en behandling.
Förändrade priser under behandling
Om du genomgår en omfattande behandling kan det ibland vara svårt för tandläkaren att veta exakt hur mycket och vilken typ av tandvård som kan komma att behövas. Det kan då även vara svårt att specificera vad den totala kostnaden kommer landa på. Om exempelvis ytterligare åtgärder och behandlingar behövs kan tandläkarens prisförslag komma att korrigeras. Du får då betala för de extra behandlingar som krävs, men tandläkaren ska informera dig som patient så fort denne upptäcker att priset kan förändras och bli dyrare.
Hur använder man högkostnadsskyddet hos tandläkaren?
Ersättningsperioden för högkostnadsskyddet inleds när en behandling påbörjas hos en tandläkare eller tandhygienist som är ansluten till det statliga tandvårdsstödet. Du behöver inte göra någonting själv, utan din tandläkare tar hand om det tillsammans med Försäkringskassan. Högkostnadsskyddet börjar gälla så snart beloppet överstiger 3000 kronor enligt referenspriset.
Vad händer om man byter mottagning?
Om du byter mottagning så följer högkostnadsskyddet med, och den nya kliniken kan se vart i kostnadsstegen för högkostnadsskyddet du befinner dig. Oavsett om du byter vårdgivare så kommer dina kostnader att räknas samman under samma ersättningsperiod.
Hur länge gäller mitt högkostnadsskydd för tandvård?
Perioden som kostnaderna räknas samman är tolv månader. Efter tolv månader börjar du om. Du behöver inte själv hålla koll på kostnaderna för att se när du kommer upp i de olika summorna och du behöver inte heller ansöka om högkostnadsskyddet. Det sköter din tandläkare eller tandhygienist åt dig. Det enda som du behöver hålla reda på själv är slutdatumet för din period.
Tips inför en större eller längre behandling
Om du vill kan du under en pågående period välja att avsluta den i förtid och istället påbörja en ny period. Det kan exempelvis vara ekonomiskt om du ska påbörja en ny behandling som kommer att sträcka sig under en längre tid och som kommer att kosta mycket. Viktigt att veta är att du inte kan ändra datumen i efterhand.
Fördelaktig delbetalning
Som ett komplement till högkostnadskyddet erbjuder vi på Aqua Dental flera flexibla betalningslösningar. Bland annat kan du delbetala din behandling med en fast månadskostnad från 299 kronor. Läs mer om våra avbetalningsalternativ för att ta reda på vilket alternativ som passar dig bäst.
Har du frågor om högkostnadsskyddet eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Information om artikeln
Mer om högkostnadsskyddet
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetala din tandvård
Hos oss på Aqua Dental kan du avbetala din tandvård. Vi erbjuder flera smidiga betalningslösningar. -
Onlinetandläkaren
Hos våra onlinetandläkare kan du snabbt få hjälp av en tandläkare i din mobil eller dator.