Ont i gommen
Har du ont i gommen? Det kan vara på grund av blåsor i munnen, en illasittande bettskena eller förändringar i munslemhinnan.
Ont i gommen kan vara besvärligt och leda till att du har svårt för att dricka eller äta vissa saker. Vanligtvis är det inte farligt att ha ont i gommen och smärtan brukar gå över av sig själv.
Att ha ont i gommen kan orsakas av flera olika anledningar och är ett vanligt problem. Ibland kan ont i gommen vara ett tecken på att du har en underliggande munsjukdom. Beroende på vad det är som gör att du har ont i gommen kan smärtan behandlas på olika sätt.
Vad orsakar ont i gommen?
Ont i gommen kan bero på flera olika faktorer och alla kräver inte behandling. Vanligtvis får du ont i gommen på grund av att sår, blåsor eller skador har uppstått i gommen. Nedan hittar du vanliga orsaker till att sår i gommen uppstår.
Skador eller sår på grund av mat och dryck
Du kan få ont i gommen om du har skador eller sår i munnen. Du kan exempelvis få sår i gommen genom att äta hård mat. Det kan även bero på att du bränt gommen när du ätit varm mat eller druckit varm dryck.
Muntorrhet
Om du har muntorrhet under en längre tid kan du få blåsor, sår och svullen gom vilket kan orsaka att du får ont i gommen.
Proteser eller bettskenor
Om du har proteser eller bettskenor som skaver kan du få sår i gommen. Om du har en illasittande bettskena eller protes bör kontakta din tandläkare för att få en ny skena eller protes.
Vissa läkemedel
Vissa läkemedel kan ibland orsaka sår i gommen vilket kan leda till att du får ont.
Afte
Afte orsakar små gulvita blåsor eller sår på munslemhinnan vilket kan leda till att du får ont i gommen, tungan eller tandköttet. Afte går ofta över av sig själv men om du har mycket ont kan exempelvis en bedövande munskölj hjälpa.
Munherpes och munsår
Munherpes och munsår bildar blåsor som tillslut spricker och kan orsaka smärta bland annat i gommen. Även munherpes läker av sig själv och kräver vanligtvis ingen behandling.
Förändringar i munslemhinnan
Om du har förändringar i munslemhinnan kan du bland annat få ont i gommen. Det finns flera olika typer av förändringar i munslemhinnan som bland annat oral lichen planus och geografisk tunga. Om du misstänker att du har en slemhinneförändring ska du alltid uppsöka tandvård för hjälp med eventuell behandling och diagnostisering.
När ska jag söka vård?
Den bakomliggande orsaken till att du har ont i gommen behöver inte vara något allvarligt och tillstånd som afte eller herpes behöver inte behandlas och går ofta över av sig själva.
Men om du har ihållande ont i gommen och svullnad som inte blir bättre med hjälp av egenvård bör du uppsöka en tandläkare. Då kan ont i gommen bero på ett underliggande tillstånd som exempelvis förändringar i munslemhinnan. Förändringar i munslemhinnan bör alltid undersökas. Har du ont i gommen? Du kan boka en tid hos oss nedan.
Hur behandlas ont i gommen?
Hur smärta i gommen behandlas beror på vad som orsakar smärtan. I de flesta fall är ont i gommen inget som du behöver oroa dig för. Om du har ont i gommen och vill lindra dina besvär kan en bedövande munskölj hjälpa. För att få personliga råd och rekommendationer kontakta din tandläkare.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till ont i gommen
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.