Mineraliseringsstörning
Har ditt barn gulbruna, gulvita eller vita fläckar på tänderna? Då kan det vara en mineraliseringsstörning i emaljen.
En mineraliseringsstörning i emaljen kan vara smärtsamt och påverka ditt barn negativt på flera sätt. Beroende på vilken typ av mineraliseringsstörning ditt barn har kan störningen behandlas på olika sätt.
Det finns flera olika typer av mineraliseringsstörningar och vissa är mer skadliga än andra medan vissa typer av störningar kan vara helt ofarliga. En mineraliseringsstörning upptäcks oftast redan hos barn i ung ålder i samband med att de permanenta tänderna bryter fram.
Vad är en mineraliseringsstörning?
En mineraliseringsstörning är en typ av defekt i emaljen, tandens yttersta lager. En mineraliseringsstörning i emaljen innebär att emaljen inte har mineraliserats, eller förhårdnat, som den ska. Mineraliseringsstörningar hos barn är vanligt och kan, beroende på typ av störning, orsaka återkommande problem. Tänder som har en mineraliseringsstörning är exempelvis ofta extra känsliga och kan lättare falla sönder och ila. Det är även vanligt att barn som har en mineraliseringsstörning upplever estetiska besvär med sina tänder.
Olika typer av mineraliseringsstörningar
Det finns flera olika typer av mineraliseringsstörningar. Nedan hittar du vanliga mineraliseringsstörningar som kan drabba emaljen och vad skillnaden är mellan dem.
Fluoros
Fluoros är en typ av mineraliseringsstörning i emaljen som inte är skadlig. Fluoros orsakar vita fläckar på tänderna och uppstår om barn intar för mycket fluor under tandutvecklingsfasen. Vid fluoros har ett överskott av fluor lagrats i emaljen och dentinet. Den främsta orsaken till denna typ av mineraliseringsstörning är dricksvattnet. Det beror på det finns fluor i vårt dricksvatten. I Sverige innehåller dricksvattnet lite fluor men andelen fluor i vattnet kan variera beroende på var i Sverige du bor.
Molar incisor hypomineralization (MIH)
Molar incisor hypomineralization (MIH) är en allvarlig typ av mineraliseringsstörning i emaljen som drabbar de första permanenta kindtänderna men kan även uppstå i de permanenta framtänderna. MIH är vanligt och tänder som är drabbade kan vara extra känsliga, porösa, ila och även löpa ökad risk för att drabbas av skador. MIH kan även orsaka gulvita eller gulbruna fläckar på tänderna.
Tillståndet kan vara mycket smärtsamt vilket kan leda till att barn upplever svårigheter med att borsta tänderna. Utöver detta samlas även bakterier och plack lättare på tänderna om emaljen är porös. Detta leder i sin tur till att tänder som har MIH löper ökad risk för att drabbas av bland annat karies. Vad som orsakar MIH är fortfarande inte helt klarlagt men studier visar att det kan finnas en koppling mellan MIH och hälsoproblem i tidig ålder.
Amelogenesis imperfekta
Amelogenesis imperfekta (AI) är en genetisk mineraliseringsstörning i emaljen. Amelogenesis imperfekta kan drabba både mjölktänderna och de permanenta tänderna men ofta är tillståndet mer framträdande hos de permanenta tänderna. AI innebär att emaljen inte har bildats fullt ut och är ett mycket allvarligt tillstånd. AI är en typ av mineraliseringsstörning som kan drabba alla eller flera tänder. AI kan orsaka symtom som smärta, ilningar, små fläckar, gropar och ränder på tänderna. Vid mer omfattande AI är det även vanligt att tänderna i större utsträckning drabbas av tandsjukdomar som karies, plack, tandsten och tandköttsinflammation.
När ska jag söka vård?
Om du misstänker att ditt barn har en mineraliseringsstörning ska ni inte vänta med att söka vård. Det kan vara svårt att själv avgöra vilken typ av mineraliseringsstörning ditt barn har och de olika störningarna kräver olika typer av behandlingar.
Misstänker du att ditt barn har en mineraliseringsstörning? Du kan boka en tid hos oss nedan.
Symtom på mineraliseringsstörningar
Symtomen på en störning i emaljen skiljer sig åt beroende på vilken typ av mineraliseringsstörning ditt barn har. Fluoros orsakar främst vita fläckar på tänderna. Symtom på MIH kan exempelvis vara gulvita eller gulbruna fläckar på tänderna och även att tänderna är extra känsliga, gör ont och ilar. Amelogenesis imperfekta kan orsaka gropar, gulbruna fläckar på tänderna, ilningar och smärta. AI kan även på sikt orsaka symtom som bettsänkning, vilket innebär att tänderna slits ner så pass mycket att bettet blir mindre.
Orsaker till mineraliseringsstörningar
En mineraliseringsstörning kan uppstå av två olika anledningar; genetiska aspekter eller på grund av miljö. Mineraliseringsstörningen Amelogenesis imperfekta är exempelvis en ärftlig och genetisk störning medan mineraliseringsstörningar som fluoros och MIH orsakas av faktorer som går att koppla till miljö. Miljöbetingade orsakar brukar sedan delas upp i lokala och generella faktorer. Lokala faktorer är exempelvis trauma eller infektion medan generella faktorer omfattar sjukdomar, läkemedel, bristtillstånd eller kemiska medel i miljön. Exempelvis orsakas fluoros av generella faktorer.
Hur behandlas en mineraliseringsstörning?
Hur en mineraliseringsstörning behandlas beror på vad för typ av störning ditt barn har. Nedan hittar du hur tillstånd som fluoros, Molar incisor hypomineralization och Amelogenesis imperfecta behandlas.
Behandling av fluoros
Fluoros är inte en skadlig mineraliseringsstörning men kan orsaka estetiska problem. Vid lindrigare fall av fluoros kan tillståndet behandlas med mikroabrasion. Om fluoros är mer omfattande kan istället skalfasader vara ett lämpligt alternativ.
Behandling av Molar incisor hypomineralization
Hur MIH behandlas beror på hur omfattande tillståndet är. Men MIH brukar behandlas på följande sätt:
- Fluorlackering: I ett tidigt skede kan MIH behandlas med fluorlackering. Med hjälp av fluorlackering stärks emaljen och det kan även lindra eventuella ilningar.
- Fyllning: Om tänderna har drabbats av karies och skador brukar MIH behandlas med tandfyllning. Det är vanligt att ditt barn kan behöva behandlas återkommande med fyllningar. Då används vanligtvis fyllningsmaterialet glasjonomer. Glasjonomer avger fluor och på så sätt skyddas tanden mot karies.
- Tandutdragning: I mer omfattande och sällsynta fall kan ditt barns tandläkare besluta att tanden behöver dras ut.
Behandling av Amelogenesis imperfecta
Hur Amelogenesis imperfecta behandlas beror på hur omfattande tillståndet. Vid lindrigare fall kan AI behandlas genom att fylla groparna i tänderna med komposit. På så sätt förbättras estetiken och det förhindrar även att emaljen nöts bort. AI kan även behandlas med skalfasader vid mindre omfattande fall. Vid mer omfattande AI kan stålkronor vara en lämplig behandling för att förhindra bettsänkning och att emaljen nöts bort.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till mineraliseringsstörning
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.