Leukoplaki: vita fläckar i munnen
Leukoplaki är en förändring i munslemhinnan som kan påverka din munhälsa. Orsakerna till varför leukoplaki uppstår är fortfarande okända.
Leukoplaki är vita fläckar i munslemhinnan och du upplever sällan besvär om du drabbats av tillståndet. Leukoplaki förekommer ofta i samband med en svampinfektion.
Leukoplaki är en sjukdom som orsakar vita förändringar i munslemhinnan. Det är en ovanlig sjukdom som ungefär drabbar 0,7 procent av befolkningen i Sverige. Leukoplaki är en uteslutningsdiagnos vilket innebär att leukoplaki fastställs om det inte är möjligt att ställa någon annan diagnos. Detta görs i sådana fall efter att ett vävnadsprov har tagits och en klinisk undersökning har gjorts.
Vad är leukoplaki?
Leukoplaki är vita förändringar i munnen som kan förekomma var som helst i munslemhinnan. Leukoplaki delas kliniskt in i två tillstånd, homogen leukoplaki och icke-homogen leukoplaki. Detta görs baserat på leukoplaki-förändringens utseende.
Homogen leukoplaki
Vid homogen leukoplaki är fläckarna genomgående vita, har ett likartat utseende och avgränsar varandra tydligt.
Icke-homogen leukoplaki
Icke-homogen leukoplaki kännetecknas av att fläckarna både är vita och röda och inte lika tydligt avgränsade. Då kan även fläckarna var knottrig eller vårtliknande.
När bör jag söka vård?
Om du har vita eller röda fläckar på munslemhinnan som inte försvinner inom två veckor bör du alltid uppsöka vård. Då får din tandläkare möjlighet att undersöka vad som orsakar förändringarna på munslemhinnan. Det finns flera tillstånd som kan orsaka förändringar i munslemhinnan som exempelvis Oral lichen planus och geografisk tunga. För att kunna fastställa leukoplaki måste först alla andra eventuella diagnoser kunna uteslutas genom en klinisk undersökning och ett vävnadsprov måste tas. Om din tandläkare misstänker att exempelvis en trasig fyllning orsakar leukoplaki behandlas detta först innan vävnadsprovet.
Misstänker du att du har leukoplaki? Vänta inte med att söka vård. Du kan boka en tid hos oss nedan.
Orsaker till leukoplaki
Orsakerna till leukoplaki är fortfarande okända men det är främst personer i medelåldern eller äldre som drabbas. Leukoplaki drabbar fler män än kvinnor och det kan finnas ett samband mellan leukoplaki och tobak och överdriven konsumtion av alkohol.
Symtom på leukoplaki
Leukoplaki orsakar vanligtvis ingen smärta. Oavsett om du drabbats av homogen leukoplaki eller icke-homogen leukoplaki går fläckarna inte att skrapa bort med exempelvis en tungskrapa. De vita fläckarna kan förekomma var som helst i munslemhinnan men vanligtvis på tungan och tandköttet. I samband med leukoplaki kan du även drabbas av en svampinfektion i munnen. Svamp i munnen kan orsaka en vit beläggning på tungan som, till skillnad från leukoplaki, går att skrapa bort. En svampinfektion kan dock vara svårt att upptäcka själv. Leukoplaki kan övergå till cancer, men den risken är mycket låg cirka 3–11 procent. Detta brukar i så fall ske inom de första fem åren.
Hur behandlas leukoplaki?
Det finns i dag ingen botande behandling för leukoplaki och eftersom orsaken bakom leukoplaki fortfarande är okänd finns det begränsade behandlingsalternativ. De behandlingar som används idag är kirurgi och noggranna kontroller hos din tandläkare.
Om du drabbats av leukoplaki kommer du behöva gå på noggranna kontroller hos din tandläkare och hur ofta du behöver gå är individuellt och kan variera. Detta för att din tandläkare ska kunna upptäcka eventuella tecken på cancer i ett tidigt stadie.
Om det är något som irriterar slemhinnan i munnen som exempelvis en trasig fyllning behandlas den i första hand. Ytterligare en behandlingsmetod, om du röker, är att sluta röka och se om leukoplaki-förändringarna avtar. Om din tandläkare fastställer att fläckarna är svampinfekterade behandlas svampinfektionen först för att se hur mycket av förändringen som kvarstår. Efter att svampinfektionen är behandlad kan din tandläkare besluta att ta ett vävnadsprov för att bekräfta eller utesluta leukoplaki och även undersöka om det förekommer cellförändringar. Om det är möjligt att ta bort fläckarna görs detta, men även om hela förändringen tas borta är risken för att leukoplaki återkommer ungefär 30 procent.
Under en basundersökning hos oss på Aqua Dental tittar alltid våra tandläkare efter förändringar på tungan och slemhinnorna. Om du misstänker att du har leukoplaki är det mycket viktigt att du söker vård. Leukoplaki kan som sagt övergå till muncancer och trots att muncancer är relativt ovanligt bör du alltid uppsöka vård omgående så tillståndet kan diagnostiseras och behandlas i ett tidigt skede.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till leukoplaki
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.