Ekonomiska bidrag för tandvård
Hindrar din ekonomi dig från att gå till tandläkaren? Vi kan guida dig genom vilka bidrag och fonder du kan söka.
Du har behov av tandvård men befinner dig i en situation där din ekonomi begränsar dina vårdmöjligheter kan få hjälp med ekonomiskt stöd. Det finns olika stiftelser eller organisationer att vända sig till och bidrag att ta del av.
Om du är i behov av tandvård men din ekonomiska situation ser ut på ett sätt som gör att du inte har råd finns det hjälp att ta del av. Det finns olika typer av ekonomiskt stöd att ta del av för den enskilde individen. Det finns både ett statligt stöd som alla får ta del av men även fonder och stiftelser att söka ekonomisk hjälp från.
Statligt tandvårdsstöd
Du som är försäkrad i Sverige har möjlighet att ta del av det allmänna tandvårdsstödet. De som antingen bor eller arbetar i Sverige är försäkrade i landet. Du kan dock räknas som försäkrad i Sverige om du bor här men är utsänd att arbeta utomlands. Exakt vad som gäller för dig kan Försäkringskassan informera dig om. Tandvårdsstödet består av det allmänna tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet. Dessa två tandvårdsstöd är inget du behöver ansöka om utan allt administrativt arbete sköts mellan tandläkare och Försäkringskassan, så länge tandläkaren är ansluten till Försäkringskassan.
Utöver dessa två tandvårdsstöd finns även ett särskilt tandvårdsstöd. För att ta del av det särskilda tandvårdsstödet krävs ett läkarintyg. Försäkringskassan och din tandläkare kan informera mer om detta.
Det allmänna tandvårdsbidraget kallas för ATB och betalas ut årligen den 1 juli. Bidraget går att spara i två år framåt. Hur mycket du får i bidrag varierar beroende på ålder. Upp till och med 19 års ålder är tandvården kostnadsfri. Från 20 år till 23 år eller om du är över 65 år får 600 kronor per år i bidrag. Om du är mellan 24 och 64 år får du istället 300 kronor per år.
Högkostnadsskyddet är till för att skydda dig mot allt för höga tandvårdskostnader. Det är baserat på Försäkringskassans referenspriser och börjar gälla när referenspriset för din tandvård uppgår till 3000 kronor. När referenspriset för din tandvård landar mellan 3000 och 15 000 kronor så kommer Försäkringskassan att betala 50 procent av referenspriset. Om refrerenspriset för din tandvård överstiger 15 000 kronor så betalar Försäkringskassan istället 85 procent av referenspriset. Eftersom det råder friprissättning inom tandvården kan referenspriset och det faktiska priset skilja sig, och då betalar du själv mellanskillnaden.
Fonder och stiftelser
Om du befinner dig i en ekonomiskt situation där du inte har möjlighet att betala för den tandvård du är i behov av kan du söka bidrag av fonder, organisationer eller stiftelser. Dessa kan ge olika bidrag till vissa personer i behov av vård. Viktigt att tänka på när du söker bidrag för tandvård är att du oftast behöver bifoga ett kostnadsförslag från din tandläkare. Det innebär att du, innan du kan söka bidrag, behöver gå på en undersökning eller konsultation. Då kan du i samband med undersökning få ett kostnadsförslag, detta behövs för att de olika aktörerna ska kunna ta ställning till och avgöra omfattningen av det finansiella stödet.
Stiftelsern Wilhelm Govenii Minne
Denna stiftelse stödjer ensamstående kvinnor med barn. De kan genom denna stiftelse få hjälp med sådant Socialstyrelsen normalt inte hjälper till med, som exempelvis tandvård. Ungefär ett femtiotal kvinnor per år får hjälp och bidraget uppgår till maximalt 40 000 kronor.
Läs mer här
Gula Änglarna
Stiftelsen Gula Änglarna försöker hjälpa människor som på något sätt lever i utsatthet. Hjälpen som ges är behovsbaserad och det kan vara exempelvis tandvård eller glasögon.
Stockholms stadsmission
Stockholms stadsmission kan hjälpa till med ekonomiskt stöd för utgifter för exempelvis vård och medicin. Här kan både barnfamiljer och äldre kvinnor ansöka om ekonomiskt stöd.
Läs mer här
FVO
Föreningen FVO är en ideell förening som är helt utan vinstsyfte. De delar ut bidrag till enskilda personer som är i behov av ekonomiskt stöd. Föreningen samarbetar även med andra stiftelser och kan hjälpa till att handlägga deras bidragsansökningar.
Läs mer här
Johanniterorden
Denna order hjälper privatpersoner med ekonomiskt stöd för bland annat tandvård. Ofta kan denna hjälp då ges som en form av beställning där vårdgivaren direkt kan fakturera Johanniterorden. För att se aktuella ansökningsperioder besök hemsidan.
Läs mer här
Länsstyrelsen
På Länsstyrelsens sida kan du söka och hitta uppgifter om olika stiftelser. Här går det exempelvis att söka om stiftelser du kan söka stipendier eller bidrag från. Om du vill söka bidrag är det bäst att kontakta stiftelsen direkt och fråga om ansökningshandlingar, bilagor de behöver och ansökningsperioder.
Läs mer här
Ekonomiskt bistånd från Socialtjänsten
Det går även bra att vända sig till Socialtjänsten i din hemkommun för att ansöka om ekonomiskt bistånd. Som privatperson har du rätt att göra en ansökan och få den prövad. Du har sedan rätt att få en motivering till Socialtjänsten beslut. Om du inte är nöjd med beslutet har du rätt att överklaga. I det ekonomiska biståndet som Socialtjänsten kan bevilja ingår exempelvis ekonomiskt stöd för tandvård.
Tandvård på avbetalning
På Aqua Dental erbjuder vi även förmånliga betalningslösningar med både Resursbank och Klarna. Du kan då välja att skjuta upp betalningen en viss tid eller dela upp kostnaden på det sätt som passar dig.
Kronofogden
Om din inkomst har blivit utmätt så kan du söka dispens för att ha möjlighet att betala din tandvård. Du behöver då skicka ett kostnadsförslag och ett intyg till Kronofogden för att bevilja ett stopp av utmätningen. När din behandling sedan är betald påbörjas utmätningen igen.
Har du frågor kring behandlingar och konsultationer eller vill du boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Information om artikeln
Mer om bidrag
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetala din tandvård
Hos oss på Aqua Dental kan du avbetala din tandvård. Vi erbjuder flera smidiga betalningslösningar. -
Onlinetandläkaren
Hos våra onlinetandläkare kan du snabbt få hjälp av en tandläkare i din mobil eller dator.