Blödande tandkött? Skydda dig mot tandlossning
Blöder ditt tandkött när du borstar tänderna? Tandlossning är en folksjukdom som drabbar nästan hälften av alla vuxna. Det är viktigt att hålla koll på hur tandköttet mår och rengöra på rätt sätt. Att regelbundet besöka tandläkare ökar dina chanser att behålla tänderna.
Blödande, ömt eller rött tandkött är oftast de första tecknen på en tandköttsinflamation. Om inflammationen inte behandlas kan den utvecklas till tandlossning, en dold folksjukdom som i någon form drabbar varannan vuxen i Sverige. Ofta utvecklas sjukdomen långsamt och kan därför vara svår att upptäcka. Att hålla koll på symptomen och regelbundet besöka din tandläkare är därför viktigt för att undvika problem och upptäcka en eventuell sjukdom i tid.
Vi på Aqua Dental är också specialiserade på att behandla tandlossning och hos oss arbetar Marjan Najaf Sadeh och Anette Mohei Fjellsson som parodontologer. Hos oss kan du därför få hjälp med alla dina tandlossningsbesvär.
Behöver du akut tandvård? Kontakta oss
Så uppstår tandlossning
I din mun innehåller hundratals olika typer av bakterier. När bakteriefloran är i balans orsakar de inga sjukdomar. Problemen uppstår först när bakteriebeläggningar på tänderna (plack) tillåts att växa till sig. Plack-bakterierna utlöser då en reaktion från immunförsvaret vilket gör att tandköttet blir inflammerat. De första tecknen på detta är att tandköttet blöder vid tandborstning, att det blir ömt och svullet eller att det får en rödare färg.
I det här tidiga skedet går det fortfarande att bli av med inflammationen. Om man inte gör någonting finns risken att bakterierna sprider sig ner mellan tänder och tandkött. Där är det svårt att göra rent och bakterierna kan växa till sig ostört. Det är också när de tar sig djupt ner i tandköttet, och käkben och fibertrådar påverkas, som tandlossning kan uppstå. Processen tar ofta lång tid men om man inte får behandling kan tänderna till slut lossna helt.
Vill du veta mer om tandlossning?
Så kan du stoppa tandlossningen
1. Rengör rätt
Något som alla kan göra är att vara noggrann med rengörningen och hålla plack borta. Borsta tänderna två gånger om dagen och använd tandtråd så att bakterierna inte får fäste.
2. Gå till tandläkaren
Det viktaste du kan göra för att hålla koll på dina tänders hälsa är att regelbundet besöka både en tandläkare och en tandhygienist. De kan hjälpa dig att upptäcka eventuella sjukdomar i tid, behandla och rengöra där det är svårt att nå.
3. Sluta röka
Risken att drabbas av tandlossning är upp till 20 gånger högre för rökare än icke-rökare. Rökningen gör också att tandlossning utvecklas snabbare och blir mer svårbehandlad.
4. Behandla bakterierna
Utöver vanlig rengöring fins det även andra sätt att påverka bakterierna som orsakar tandlossning. Vissa som lider av akut tandköttsinflammation rekommenderas exempelvis att skölja munnen dagligen med klorhexidinlösning för att döda bakterierna. Viktigt är att rådfråga din tandläkare om vad som passar bäst för dig.
Läs mer om tandlossning här
VIll du boka en tid för en undersökning eller undrar du över något? Fyll i formuläret nedan så kommer vi kontakta dig inom kort.
Information om artikeln
Mer om tandlossning
Läs vidare
-
Elwira, 50: "Jag är stolt över att jag skaffade tandimplantat"
Elwira levde med tandlossning under många år. Det var när hon såg en reklam från Aqua Dental hon började överväga en tandimplantatbehandling. -
Tandimplantat priser
Vad ett tandimplantat kostar beror på flera olika faktorer. I de flesta fallen ingår behandlingen högkostnadsskyddet. Här berättar vi allt du behöver veta. -
Vad är ett tandimplantat?
Att ersätta förlorade tänder kan höja din självkänsla, förbättra din tuggförmåga och hjälpa din munhälsa. Med ett tandimplantat får du en stabil och långvarig lösning som ser ut och känns som en riktig tand.