Så påverkas barnets tänder av att suga på napp eller tumme
Napp eller tumme är en trygghet för många mindre barn. Men denna typ av trygghet kan påverka bettet på ett negativt sätt.
Ett intensivt användande av napp eller tumme kan orsaka bettproblematik. Därför är det viktigt att hålla nappandet under kontroll. För att minimera risken för bettavvikelser är det bra om barnet slutar med napp eller tumsugning runt tre års ålder.
Barn föds med en sugreflex, vilket är en nödvändig funktion för att barn ska få i sig mat. Det kan även fungera som trygghet och tröst. Denna sugreflex är som starkast hos nyfödda barn och avtar successivt med tiden. Vissa barn vill suga hela tiden medan andra är nöjda efter avslutad måltid. Det finns självklart både för- och nackdelar med att suga på napp och tumme.
På små barn är käkarna formbara och tänderna anpassar sig efter både napp- och tumsugning. Därför är det viktigt att försöka sluta suga på napp eller tumme innan det orsakar någon större bettavvikelse.
Så påverkas tänderna av att suga på napp
Om ett barn suger på napp kan det märkas på tändernas position och ställning. Barnet kan få ett öppet bett, vilket innebär att barnets framtänder I över- och underkäken inte är kontakt med varandra. Korsbett då tänderna i överkäken sidopartier biter innanför tänderna i underkäken är också vanligt och beror på det det tryck inåt som skapas vid sugningen.
Så påverkar tummen tänderna
Barn som suger på tummen kan drabbas av överbett, det innebär att framtänderna I överkäken ligger långt framför underkäkens framtänder och kan även vara vinklade utåt. Detta kan orsaka problem när barnet ska bita ihop. Men utstående framtänder ökar även risken för skador på tänderna vid eventuella fall då läpparna inte förmår att omsluta och skydda framtänderna.
Sluta suga på napp och tumme
Att barn behöver uppfylla sitt sugbehov är naturligt. Det är däremot bra att få barnet att sluta med napp och tumme runt tre års ålder för att undvika större bettavvikelser. Vissa bettfel korrigeras av sig själva efter att sugvanan upphört medan andra kan behöva avhjälpas med tandreglering.
Att sluta suga på tumme kan vara svårare än att sluta med napp. Detta eftersom tummen alltid är tillgänglig. Det är dock viktigt att sluta med tumsugning innan de permanenta tänderna växer fram för att undvika större problem med bettet.
Så får du barnet att sluta suga på napp eller tumme
- Prata med ditt barn och försök få barnet att förstå att det är dags att sluta och tänka sig för innan tummen eller nappen placeras i munnen.
- Planering och motivation. Förbered barnet i tid att vid en viss tidpunkt ska barnet sluta med napp. Motivera sedan barnet med hjälp av en liten morot.
- Kontroll och påminnelser fungerar i längden. Om ni begränsar och minskar ned napp- och tumsugandet tillsammans med ständiga påminnelser hjälper ni barnet att komma ur ett invant beteende.
- För barn som enbart använder napp kan idén om att bli stor och att antingen ge napparna till kattungar, tomten eller bebisar fungera.
- För barn som enbart suger på tumme kan man antingen prova medel som “Stopp och väx” (om barnet är över 3 år) eller att använda tumplåster för att försvåra det omedvetna sugandet.
Lista ditt barn hos oss
I Sverige har vi fritt vårdval vilket innebär att du själv kan välja vilken tandläkare ditt barn ska gå till utan extra kostnad, så länge tandläkaren har ett avtal med landstinget. Det betyder att dina barn kan komma till oss utan att det kostar något eftersom barntandvården i Sverige är kostnadsfri. Hos oss arbetar erfarna tandläkare som är vana vid barnpatienter och vi har dessutom specialister på barntandvård, pedodontister, som arbetar hos oss. Det betyder att vi har korta väntetider och kan hjälpa till oavsett om ditt barn behöver en vanlig undersökning eller utredning för exempelvis bettproblematik.
Har du frågor om din eller ditt barns tandvård? Ring oss på 010 - 188 00 00. Om du hellre blir uppringd av oss så fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.
Information om artikeln
Mer om barnets tänder