Hur påverkas tänderna av graviditeten?

Mycket förändras när en kvinna blir gravid är ingen underdrift, även situationen i munnen påverkas av hormonomställningen. Dessutom kan förändrade matvanor påverka din munhälsa.

Under din graviditet påverkas din kropp och din tandhälsa av bland annat hormontillskottet och av dina förändrade kostvanor. Hur en kvinna påverkas av en graviditet är helt individuellt men det finns olika faktorer som kan orsaka sämre tandhälsa.

Att vänta barn påverkan kroppen på många sätt. Din tandhälsa påverkas också av omställningen. Många kvinnor ändrar sina matvanor och sitt ätbeteende under tiden de väntar barn. Illamående och halsbränna kan göra det svårt att äta regelbundet och därför äter många gravida mindre mål men oftare. För dina tänders välmående är det bra att försöka tänka på att inte äta mer än tre måltider om dagen och två mellanmål däremellan. Det är även bra att tänka på att suget faller på så är det bättre att försöka äta sådant som inte innehåller så mycket socker.

Om du äter fler än fem gånger om dagen hinner din saliv inte med att motverka syraangrepp och återställa balansen i munnen.


Ökad risk för inflammationer i tandköttet

Under tiden du är gravid påverkas din kropp av den nya mängden hormoner. Detta påverkar även ditt tandkött. Det kan under graviditeten bli mer svullet, mörkrött och ha lättare att börja blöda, detta kan kallas graviditetsgingivit, vilket är en typ av inflammation. Ditt tandkött är extra känsligt för inflammationer under graviditeten. Ofta försvinner denna typ av inflammationer så fort barnet är fött, men om du är osäker på om det är hormoner eller bakterier som orsakar dina problem är det viktigt att boka tid hos en tandläkare.


Karies och graviditet

Alla kvinnor reagerar och påverkas olika av en graviditet, vissa mår illa, några blir sugna på specifik mat, andra kan bara äta väldigt lite men ofta. Det betyder att en graviditet kan öka påfrestningen på tänderna. Varje gång du äter något startar en syraattack i munnen. Den pågår i cirka 30 minuter och fräter på tänderna. Ju oftare du äter desto fler syraattacker. Det ökar risken för både frätskador och hål i tänderna. Genom att kontrollera och begränsa vad du äter och hur ofta kan du med hjälpav din saliv minimera riskerna.


Tandläkarbesök under graviditeten

Det är alltid viktigt att ta hand om tänderna, men eftersom situationen i munnen påverkas av graviditeten är det ännu viktigare att fortsätta vara noggrann när du väntar barn. Ät och drick ordentligt och regelbundet, försök att tänka på att både socker och sura livsmedel kan skada tandens emalj. Det är också viktigt att du fortsätter med noggranna hygienrutiner och borstar tänderna två gånger dagligen med fluortandkräm.

Du kan också självklart göra tandläkarbesök under din graviditet, både kontroller, behandlingar och akuta besök går bra. Det är dock viktigt att du när du bokar din tid berättar att du är gravid ifall det skulle vara så att det påverkar någon del av besöket.

Röntgen under graviditet

I en klassisk tandläkarundersökning ingår även röntgentagning. Tandläkaren har rutiner för att stråldosen alltid ska vara så låg som möjligt. Det är dock viktigt att du berättar att du är gravid när du kommer till ditt besök så att den behandlande tandläkaren vet om det.


Bleka tänder under graviditeten

Som gravid eller ammande finns det en del restriktioner att lyssna till. Det finns inga studier som säger att det är farligt för den gravida och barnet att bleka tänderna, men det finns heller ingen forskning som säger att det inte är farligt. Därför avråder hela tandvårdsbranchen tandblekningar under graviditet och amning. Det finns däremot andra behandlingar som kan ge dig ett fräscht leende, kontakta din tandläkare för att få hjälp.

Förr trodde man att barnet i magen tog allt kalcium från mamma för att utveckla egna tandanlag och att den blivande mamman därför fick sina tänder förstörda. Det här är en gammal myt som det inte finns någon sanning i. Din kalciumhalt påverkas inte av att du väntar barn.

Redan när ditt barn föds finns där anlag för både mjölktänderna och de permanenta. De första tänder brukar bryta igenom när barnet är omkring sex till nio månder. Redan då är det viktigt att börja ta hand om dem ordentligt. När barnet fyller tre kommer ni att kallas på ett första tandläkarbesök, men redan då är viktigt att komma i håg att vi i Sverige har fritt vårdval och att ni själva kan välja vilken tandläkare ni vill gå till så länge de har ett avtal med landstinget.

Har du frågor om din eller ditt barns tandvård? Ring oss på 010 - 188 00 00.  Om du hellre blir uppringd av oss så fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.