Viktigt för diabetiker att regelbundet gå till tandläkaren
Som diabetiker är det om möjligt än viktigare att regelbundet gå till tandläkaren. Detta för att undvika att drabbas av tandsjukdomar.
Att noga ta hand om sina tänder och gå på regelbundna kontroller är något de flesta vet att man ska göra. Det är dessutom extra viktigt för diabetiker eftersom de löper ökad risk att drabbas av tandköttsinflammation och tandlossning.
Sjukdomen diabetes är sammanlänkat med förhöjt blodsocker. Det höga blodsockret påverkar även blodkärlen i munhålan, precis som i resten av kroppen, på ett negativt sätt. De förhöjda värdena kan orsaka både infektioner och inflammationer och andra sjukdomar i munhålan.
Personer med höga glukosnivåer har även högre halt glukos i saliven, det leder till skadliga bakterier i munnen. Dessa bakterier blir till plack som i sin tur orsakar hål i tänderna, tandköttssjukdomar och dålig andedräkt.
Vilka tandproblem är vanligare för personer med diabetes?
Personer med diabetes har lättare för att drabbas av olika problem i munhålan. Det är ännu inte fastställt varför personer med diabetes löper större risk för att få dessa sjukdomstillstånd med en möjlig förklaring kan vara ökad infektionsbenägenhet. En annan förklaring kan vara att diabetes kan leda till skador i de mindre blodkärlen vilket skapar ett minskat blodflöde i tandköttet och en sämre läkningsförmånga.
Tandköttsinflammation och tandlossning
Tandlossning, paradontit, är en av de vanligaste förekommande munsjukdomarna. Den drabbar dessutom diabetiker, främst de med svårinställd diabetes och höga sockervärden, i större utsträckning än resterande befolkning. Tandköttsinflammation (gingivit) börjar med bakteriebeläggningar längs tandköttets kant och om bakterierna borstas bort kan inflammationen läka. Om en tandköttsinflammation inte behandlas kan den utvecklas till tandlossning. Då har bakterierna tagit sig in mellan tand och tandkött och skapat en tandköttsficka. Dessa fickor bör behandlas av en tandläkare eller tandhygienist för att inte bli djupare och till sist orsaka att tanden lossnar.
Sambandet mellan diabetes och ökad risk för tandköttsinflammation och tandlossning är konstaterat men ett omvänt samband har också konstaterats. Obehandlad tandköttsinflammation eller tandlossningssjukdom kan leda till att glukosvärdet ökar. Det är därför viktigt att vara noggrann med tandborstning och rengöring av tänderna.
Svamp i munhålan
En annan munsjukdom diabetiker har lättare att drabbas av är svamp i munhålan. Det orsakas oftast av en infektion och kan se olika ut mellan individer. Ibland kan svampen ses som en rodnad och i andra fall kan det bildas vita beläggningar. Om svamp i munhålan inte behandlas kan den utvecklas och bli kronisk. Därför är det viktigt att låta en tandläkare undersöka munnen regelbundet. Antibiotika är en av de vanligaste orsakerna bakom svamp i munnen, men även diabetes är en vanlig faktor. Om du är noggrann med dina rengöringsrutiner så minskar du riskerna. Om du drabbats av svamp i munhålan kan din tandläkare hjälpa dig med behandling.
I början kan det vara svårt att upptäcka att du drabbats av svamp i munhålan men några symtom att hålla utkik efter är:
- Vita beläggningar.
- Smärtor i munhålan.
- Sprickor i mungiporna.
- Obehagskänslor i mun och hals som exempelvis sveda.
Hål i tänderna
Ett glukosvärde som varit förhöjt under en längre tid eller patienter med dåligt reglerad diabetes kan ha ökad risk för hål i tänderna. Därför är det viktigt att regelbundet gå till din tandläkare för att undersöka din munhälsa. Ungdomar med en välreglerad diabetes har däremot ofta mindre problem med karies än andra på grund av mindre godisätande och regelbundna matvanor.
Särskilt tandvårdsbidrag
Som diabetiker kan du ha rätt till ett särskilt tandvårdsbidrag. Det gör att du på grund av dina specifika problem inte behöver betala fullt pris för dina tandläkarbesök. För att ta reda på om du kan ta del av det särskilda tandvårdsbidraget är det bäst att prata din läkare som kan hjälpa dig med den typen av intyg.
Har du frågor om din eller ditt barns tandvård? Ring oss på 010 - 188 00 00. Om du hellre blir uppringd av oss så fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.
Information om artikeln
Mer om tandvård