Tandköttskorrigering – vad är det?
Är du osäker på balansen mellan tandkött och tänder? En tandköttskorrigering är en behandling som jämnar ut balansen i munnen.
Obalans mellan rött och vitt i munnen kan vara en estetisk problematik som påverkar självkänslan. En tandköttskorrigering kan återskapa balansen och skapa ett jämnt leende.
Hur ditt tandkött ser ut påverkas av många olika faktorer. Exempel på dessa faktorer är arvsanlag, munhygien, livsstil, lagningar och tandborstteknik. Men även sjukdomar i tandköttet och i de närliggande vävnaderna kan påverka tandköttets utseende. Ibland kan utseendet i munnen visa en obalans mellan rött och vitt, alltså mellan tandkött och tänder. Både för mycket och för lite tandkött kan vara ett estetiskt problem men också ge upphov till problem med munhygienen. En behandling med tandköttskorrigering kan vara lösningen. Om problemen är omfattande kan tandköttskorrigering och skalfasader i kombination vara en bra lösning. Fördelarna med en korrigering av tandköttet är många. Estetiskt så återskapas balansen mellan rött och vitt i munnen. Ditt leende förändras, något som kan påverka självförtroende och höja självkänslan.
Kombinationen tandköttskorrigering och skalfasader är ett vanligt alternativ för att skapa ett leende vid omfattande obalans i munnen samt vid korta framtänder.
När och hur söker jag vård?
Om du är intresserad av en behandling med tandköttskorrigering bör du först boka en undersökning så att en tandläkare får undersöka dina tänder och ditt tandkött. Prata med din tandläkare under besöket om att du vill göra en tandköttskorrigering.
Vad kostar en behandling?
Att utan en undersökning och en konsultation säga vad behandlingen kostar går inte eftersom kostnaden är beroende av flera faktorer. Exempelvis val av tandläkare (allmäntandläkare eller specialist), vilken typ av tandköttskorrigering som ska genomföras, ingreppets omfattning, om behandlingen utgörs med laser eller skalpell, eventuella förbehandlingar och om du vill komplettera behandlingen med skalfasader.
Varför behövs en tandköttskorrigering?
En tandköttskorringering kan behövas då det är en estetisk obalans mellan tänder och tandkött. Denna obalans kan bero på genetik, ditt generella hälsotillstånd, hur du tagit hand om dina tänder och tandkött men det kan även bero på biverkningar från vissa mediciner. Oftast görs denna behandling om en patient lider av något som kallas gummy smile, alltså när ett leende visar en stor del av tandköttet. Ibland kan tandköttet täcka en stor del av tandens yta och göra så att tänderna ser korta ut. Korrigering av gummy smile går ut på att tandläkaren förminskar och förändrar tandköttets utseende.
Om tandköttet har dragit sig tillbaka och exempelvis tandhalsarna exponerats kan en tandköttskorringering vara lösningen. Då utför man ett kirurgiskt ingrepp där tandköttet sträcks ut.
Vad är gummy smile?
Gummy Smile är en term som beskriver ett tillstånd i munnenn när mer tandkött än vanligt syns i överkäken vid ett leende. Det finns inga exakta mått på hur mycket tandkött som ska skynas för att det ska räknas som ett gummy smile. Orsakerna till det kan vara många. Exempelvis kan det röra sig som för mycket tandkött, korta tänder, kort överläpp eller överaktiva läppmuskler.
Om du funderar på om en tandköttskorrigering den behandling du bör genomgå är det första steget att boka in en konsultation. Tandläkaren ser då över situationen i din mun och ni går igenom eventuella behandlingsalternativ. Utifrån dina förusättningar och önskemål kan tandläkaren rekommendera om du bör behandlas med tandköttskorringering och skalfasader eller om tandköttskorrigering räcker för att uppnå önskat resultat.
Inför behandlingen är det viktigt att det är infektionsfritt i munnen därför kan eventuella förbehandlingar krävas.
Olika typer av tandköttskorrigering
Det finns flera olika typer av tandköttskorrigering och alla utförs med hjälp av vanlig tandläkarbedövning. Några av de vanligaste behandlingarna är:
Täckning av blottade rotytor
Om rotytorna är blottade kan tandkött eller bindväv flyttas från gommen för att täcka de blottade ytorna, detta görs ofta i kombination med att mjukvävnaden i området sträcks ut.
Avlägsna mjukvävnad
Om det finns för mycket mjukvävnad som täcker stora delar av tandkronorna kan denna mjukvävnad avlägsnas.
Jämna ut tandköttet
Om tandköttet är ojämnt kan det vara möjligt att räta ut med hjälp av båda ovanstående tekniker.
Smärta och komplikationer
Tandköttskorrigering sker alltid under lolkalbedövning är behandlingen smärtfri. Det är ett av de säkraste ingreppen inom estetsik kirugi så risken att rabbas för någon komplikation är låg. Att dessutom välja en tandläkare med lång erfarenhet och stor kunskap är den bästa garantin för en lyckad behandling. Efter avslutad behandling kan lätt svullnad uppstå och vissa upplever mindre smärta i några dagar efter ingreppet. Upprätt goda hygienrutiner för att förhindra infektioner eller störningar i läkningsprocessen.
Tandköttskorringering och skalfasader
Om man har ett överskott av tandkött så att det är obalans i munnen kan tandköttet korrigeras och en del opereras bort. Om tänderna behöver förlängas ytterligare väljer vissa patienter att kombinera tandköttskorrigering och skalfasader.
Fördelar och nackdelar med behandlingen
Alla behandlingar stora som små medför både positiva aspekter och risker.
Det finns flera fördelar med en tandköttskorrigering:
- Balansen mellan rött och vitt återskapas.
- Behandlingen förändrar ditt leende och stärker din självkänsla.
- Relativt enkel behandling som utförs under lokalbedövning.
- Gör inte ont.
- Läkningsprocessen är oftast snabb.
- Även om käkben måste avlägsnas är det en vanlig och ofarlig behandling.
Alla ingrepp medför risker eller negativa aspekter:
- Vissa fall kräver avlägsnande av käkben för optimalt resultat.
- Risk för att svullnad uppstår.
- Vid behandling av synliga tandhalsar finns risk för recidiv beroende på problemet ursprung och orsak.
Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Information om artikeln
Relaterade artiklar
Läs vidare