Spädbarn: Tandsprickning och tänder
Munhälsan är viktig redan för väldigt små barn. Det fördelaktigt att etablera en god kontakt med tandvården redan från början.
Redan när barnets första tänder bryter fram är det dags att sätta en tandvårdsrutin. Barnet behöver vänja sig vid tandborsten och ta hand om sina tänder. De första tänderna hos ett spädbarn brukar komma när barnet är runt sex månader.
Den första kontakten med tandvården du och ditt spädbarn har sker vanligtvis via BVC och brukar ske innan ditt barn fyller två år. Då tittar en tandsköterska på barnets tänder och ni kan få tips på hur ni på bästa sätt tar hand om tänderna. Att ta hand om tänderna på ett spädbarn kan vara svårt och kännas problematikst. Även om det känns svårt är det viktigt att se till att barnet vänjer sig vid att borsta tänderna redan från början.
Då bildas tänderna
Barnets tänder bildas redan under tiden då barnet är ett foster. Även de permanenta tänderna bildas i slutstadiet av fostertiden. Sedan fortsätter det att utvecklas fram till sexårsåldern då de tränger undan mjölktänderna.
Tandsprickning
Spädbarnets tänder brukar vanligtvis börja bryta igenom när barnet är omkring sex till åtta månader, men stora individuella variationer förekommer. Den första tandsprickningen kan ske tidigare eller senare utan att någonting är onormalt.
När mjölktänderna växer och bryter igenom kan det klia och göra ont i barnets mun. Tandsprickning kan känns obehagligt för barnet, då kan det vara lindrande att barnet får tugga på en tuggring av gummi eller hålla något svalt mot området som smärtar. Det är inte ovanligt att barnet sover och äter sämre när tandsprickningen sker. De allra första tänderna brukar vara framtänderna i underkäken och efter det brukar framtänderna i överkäken att komma. Med tiden fylls tandraderna på. Under tandsprickningen kan barnets salivutsöndring öka och många märker att barnet dreglar mer än vanligt.
Frågor kring barntandvård?
Har du frågor kring barntandvård eller vill du lista ditt barn hos oss? Kontakta oss genom att ringa på 010 - 188 00 00 eller fylla i nedanstående formulär så kommer vi att kontakta dig inom kort.
Vänja sig vid tandborstning
Tandborstning kan vara svårt och hur barnet upplever tandborstningen kan variera i perioder. Det är viktigt att vänja det lilla barnet vid tandborstningen. Börja därför att borsta tänderna på ditt barn så fort de första mjölktänderna spricker upp. När tandsprickningen sker och du ser den första tanden är det dags att sätta en rutin. Borsta tänderna med en mjuk tandborste och en klick fluortandkräm lika stor som barnets lillfingernagel. Borsta alla sidorna av barnets tänder: insida, utsida och tuggyta. Tänderna ska borstas två gånger om dagen, gärna 30 minuter efter frukost och vid läggning. Det är viktigt att borsta tänderna noggrant på kvällen eftersom det under natten endast bildas lite saliv och kariesrisken ökar.
Mjölktänderna
Totalt får barnet 20 mjölktänder och man brukar säga att tandsprickningen börjar ske när barnet är omkring sex till åtta månader. När barnet är cirka tre år så brukar alla tänderna ha kommit upp och bettet etablerat sig. När ditt barn är omkring sex år börjar det bli dags för tandväxling. De permanenta tänderna ska alltså ersätta mjölktänderna. Under denna process blir mjölktänderna lösa och lossnar.
Frätskador
Barnets mjölktänder är vitare än vuxentänder och har en tunnare emalj. Därför kan barns tänder lättare drabbas av hål, det är i och med det viktigt att ta hand om barnets tänder morgon och kväll. Om en tand har mörka fläckar som inte går att borsta bort är det viktigt att låta en tandläkare titta på tanden för att ta reda på fläckens orsak. För att upprätthålla en god munhälsa hon barn är det viktigt att borsta tänderna varje dag, morgon och kväll. Vänj inte barnet vid söta drycker i nappflaska och om möjligt drick inget annat än vatten efter tandborstningen. Om ditt barn vaknar och är törstig eller vill dricka mellan måltiderna är vatten utmärkt.
Vila och återhämtning för tänderna
Tänderna måste få vila och tid för återhämtning. Saliven neutraliserar de syror som bildas om det finns tillräckligt med tid mellan måltiderna och då barnet äter eller dricker. Hos äldre barn och även hos vuxna hjälper tungan och läpparna till att cirkulera saliven och på så sätt även få bort mat, men hos barn som är under tre år har denna kroppsliga funktion inte kommit i gång än. Det gör att matresterna ligger kvar längre, därför kan barnet behöva hjälp att skölja bort dem. Låt gärna ditt barn avsluta måltiden genom att dricka vatten.
Har du frågor eller vill du boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Information om artikeln
Mer om barntandvård
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar på helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.