Munhygien
Hur upprätthåller man en sund munhygien? Med en god munvårdsrutin och regelbundna besök hos tandläkaren upprätthåller du en sund munhygien och värnar om din munhälsa.
Om du har en bristande munhygien löper du ökad risk för att drabbas av diverse olika munsjukdomar som kan påverka din mun- och tandhälsa negativt. Du kan exempelvis drabbas av karies, tandköttsinflammation och tandsten.
Forskning visar att det finns tydliga samband mellan din munhälsa och din allmänna hälsa. Därför är det viktigt att bibehålla en god munhygien. Utan en god munhygien kan din mun- och tandhälsa påverkas negativt och du löper ökad risk för att drabbas av olika mun- och tandsjukdomar.
Hur upprätthåller man en sund munhygien?
Bristande munhygien är ofta en av huvudorsakerna till att du drabbas av olika tandsjukdomar som tandköttsinflammation och karies. Genom en god munvårdsrutin och regelbundna tandläkarbesök kan du effektivt bibehålla en sund munhygien och undvika att drabbas av diverse tandsjukdomar som kan påverka din munhälsa negativt.
Regelbundna tandläkarbesök
För att bibehålla en god munhygien är det mycket viktigt att gå på regelbundna besök hos tandläkaren. Tandsten exempelvis, är ett sådant tillstånd som kan vara svårt att undvika oavsett hur noggrann munvårdsrutin du har. Tandsten går inte att ta bort själv utan för att få bort tandsten måste du gå till en tandläkare eller tandhygienist för professionell rengöring. Med den årliga tandundersökningen får din tandläkare möjligheten att upptäcka eventuell problematik i ett tidigt skede.
Karies, till exempel, kan vara mycket svårt att upptäcka själv då det sällan ger några symtom. Men om karies förblir obehandlat kan det leda till betydligt värre tillstånd som ruttna tänder eller en tandinfektion som sedan i sin tur kan sprida sig till rotkanalen och omgivande käkben. Dessa sjukdomar är svårare att behandla och kräver mer omfattande behandlingar som är mer kostsamma för dig och i värsta fall kan den sjuka tanden behöva dras ut.
Är det snart dags för din årliga basundersökning? Du kan boka en tid hos oss nedan.
Munvårdsrutin
Det förebyggande arbetet du gör hemma själv spelar också en avgörande roll i att upprätthålla en sund munhygien. En god regelbunden munvårdsrutin bör innehålla följande steg:
Borsta tänderna
För att effektivt få bort plack och bakteriebeläggningar från dina tänder är det viktigt att du borstar tänderna dagligen. Det du ska tänka på när du borstar tänderna är den “gyllene regeln: 2+2+2” som tandläkare kallar det för. Det vill säga borsta tänderna två gånger om dagen, i två minuter med två centimeter tandkräm. På så sätt får du bort plack och bakterier från dina tänder som kan, om de inte tas bort, leda till tandsten, karies och tandköttsinflammation.
Tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar
Att bara borsta tänderna räcker dock inte. Bakterier och plack samlas även mellan tänderna. För att kunna göra rent mellan tänderna bör du använda tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar. På så sätt upprätthåller du en god tandhygien. Alla tre används på lite olika sätt men fyller samma funktion.
Tandtråd
Om du inte har använt tandtråd tidigare kan det vara lite knepigt första gången och det kräver lite övning.
Gör så här: Börja med en bit tandtråd och greppa den med tummen och pekfingret, en ände i varje hand. Det går även bra att linda ändarna runt respektive pekfinger om du tycker det känns lättare. Sedan för du försiktigt in tandtråden mellan tänderna och låter tråden följa tanden upp och ner på varje sida. Upprepa sedan denna process 5-10 gånger per tandyta. Var noggrann med att tandtråden kommer in en liten bit under tandköttskanten, där samlas ofta bakterier. Men var försiktig så tandköttet inte tar skada.
Mellanrumsborstar
Mellanrumsborstar finns i flera olika storlekar och kan också vara ett lämpligt alternativ om du har lite större mellanrum mellan tänderna. Prata med din tandhygienist för att ta reda på vilken variant som passar dig bäst.
Gör så här: Du kommer tillsammans med din tandläkare eller tandhygienist pröva ut rätt storlek för dig. När du väl använder borsten för du försiktigt in den mellan tänderna och sedan för du borsten fram och tillbaka fem till sex gånger. Du ska aldrig behöva trycka in mellanrumsborsten mellan tänderna.
Munskölj
Det finns flera olika munskölj som passar olika behov och din tandläkare kan hjälpa dig att hitta den munskölj som passar dina behov bäst. Munskölj hjälper dig att bibehålla en god munhygien genom att hjälpa till att avlägsna plack, förhindra plackuppbyggnad och skölja bort bakterier i munnen. Många munskölj innehåller även fluor vilket skyddar dina tänder från karies. När du använder munskölj följ din tandläkares instruktioner och var noggrann med att inte svälja munsköljen efter att du har gurglat.
Använd gärna en fluorskölj mitt på dagen. Genom att borsta tänderna på morgonen skyddar du dina tänder under förmiddagen, sedan munskölj för att skydda dina tänder efter lunch och sedan borstar du tänderna på kvällen för att skydda tänderna under natten. På så sätt upprätthåller du en god munhygien hela dagen.
Tungskrapa
En tungskrapa är ett effektivt verktyg för att hjälpa dig få bort beläggningar på tungan. En tungskrapa kan hjälpa dig förbättra din munhygien då bakteriebeläggningar på tungan som inte tas bort kan leda till ökad risk för karies och tandköttsinflammation. När du använder en tungskrapa ska du placera skrapan så långt bak på tungan du kan utan att utlösa kräkreflexen och sedan försiktigt dra skrapan framåt.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till munhygien
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.